Најновије

ПОПЛАВЕ У СРБИЈИ: Ибар се не смирује, критичне тачке и на истоку земље

Припадници Сектора за ванредне ситуације евакуисали су до сада због поплава 171 особу, а активно се спроводе превентивне мере и обилази терен на територији Зајечара, Ниша, Пирота, Београда, Новог Сада и Врања.
Рашка, Ибар, 13.3.2016. (Фото: ЈуТјуб)

Рашка, Ибар, 13.3.2016. (Фото: ЈуТјуб)

Поплавама су тренутно угрожена 633 објеката, без струје је остало најмање 627 домаћинстава, док је без воде најмање 226 домаћинстава, саопштило је Министарство унуташњих послова. Око 1.000 припадника Сектора за ванредне ситуације, припадника Војске Србије и МУП-а, као и Жандармерије упућено је у источну Србију на шест критичних и потенцијално критичних тачака. Најкритичније у деловима западне и југозападне Србије где се вода споро повлачи. Према информацији Републичког хидрометеоролошког завода, у недељу, у ноћи на понедељак и у понедељак пре подне очекују се обилније падавине, у већини места од 10 до 30 мм, а у источнимм, јужним, југозападним и централним деловима око 40 мм. Републички штаб за ванредне ситуације одлучио је да на критичним тачкама на којима може доћи до поплава, услед изливања река, додатно ангажује људе како би се брже одговорило на потенцијалну опасност.

Лучани

Председница општине Лучани Весна Стамболић изјавила је за ФоНет да је ситуација у тој општини данас стабилна, јер киша која пада од поноћи није јаког интензитета. Реке Бјелица и Западна Морава са притокама су у стагнацији, па данас нису изазвале нове проблеме, рекла је Стамболић. Она истиче да су у Лучанима све службе у приправности. Ојачани су бедеми, а војска и жандармерија помажу мештанима у чишћењу терена и санирању последица поплава. У Лучанима је 120 припадника војске и жандармерије, који су ангажовани на помагању мештанима и предузећима. Они су у пуној приправности, како би правовремено реаговали уколико дође до пораста водостаја и поновног плављења, казала је Стамболић. У општини су почели и са прављењем првих процена штете, које се, како каже Стамболић, мере вишемилионским износима евра на привредним објектима и кућама.

Путеви Србије

Јавно предузеће "Путеви Србије" упозорило је данас све учеснике у саобраћају да је на деоници пута Крушевац - Ђунис - Граница ПЗП Крушевац/Ниш у месту Ђунис дошло до појаве воде на коловозу услед изливања Јужне Мораве. То предзеће је апеловало на све возаче да прилагоде брзину условима на путу, да посебно буду опрезни у вожњи, поведу рачуна о брзини кретања возила и поштују саобраћајну сигнализацију. Такође, "Путеви Србије" подсетили су да се у планинске и више пределе земље не креће без зимске опреме.

Краљево

Градоначелник Краљева Томислав Илић изјавио је данас да је у том граду проглашена ванредна одбрана од плављења Ибра, чији водостај расте од суботе увече. Илић је рекао и да је џаковима са песком ојачан насип у Жичком пољу како би се спречило плављење бунара из којих се Краљево снабдева водом и додао да је водостај Западне Мораве у благом опадању. Он је додао да је водостај Ибра од суботе увече у порасту, а да су на територији Ушћа, које се налази на обали Ибра, бројни путеви оштећени, док су у околним селима покренута клизишта. www.youtube.com/watch
Прочитајте још:
Извор: Новости/агенције

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА