Најновије

ХИТАН САСТАНАК НАТО АЛИЈАНСЕ: На прагу велики раздор међу чланицама

БРИСЕЛ - НАТО алијанса је сазвала ванредан хитан састанак чланица због срушеног руског борбеног авиона на граници између Сирије и Турске.
Снимак пада авиона (Фото: ЈуТјуб)

Снимак пада авиона (Фото: ЈуТјуб)

Састанак ће почети у 17 часова вечерас у Бриселу. Реакције на рушење авиона руске авијације су различите, а могућ је и раздор међу чланицама НАТО због овог осетљивог безбедоносног питања. Председник Чешке Милош Земан осудио је акције Турске због ситуације око руског авиона Су-24, а званична Москва је отпужила Турску да лаже да је руски авион нарушио ваздушни простор Турске. Ове оптужбе је изнео лично министар одбране Руске Федерације, Сергеј Шојгу. Европска Унија је већ дубоко подељена због питања односа са Русијом, а нејединство између чланица ЕУ, па аутоматски и НАТО алијансе, показано је и у проблему са таласом избеглица. Питање турског рушења руског авиона додатно може направити неслогу и удаљити чланице НАТО алијансе, а први сигнал је то што је председник Чешке која је такође чланица НАТО алијансе као и Турска заузео осуђујући став наспрам Турске. Подсећамо, Немачка и Француска већ неко време заговарају отопљавање односа са Русијом, а због санкција ове земље трпе велике економске последице. Због тога се политичка елита у Европи све више окреће Русији, односно, својим интересима насупрот захтевима и жељама Вашингтона. Европа жели боље односе са Русијом и то је основни разлог зашто рушење руског Сухоја може бити тачка која ће поделити НАТО на две струје. Француска је такође једна од земаља која би међу првима могла осудити деловање Турске, јер је Француска званично отпочела заједничке акције са Русијом против Исламске државе у Сирији. Франсоа Оланд, француски председник, позвао је на стварање велике коалиције са Русијом, а позиционирање Турске као руског непријатеља би у том смислу Француску могло позиционирати као отвореног противника Турске без обзира на савезништво у оквиру НАТО алијансе. Турска међу спонзорима Исламске државе Удар на руску авијацију од стране Турске би могао бити одговор турских власти на појачане ударе руске авијације на нафтне структуре Исламске државе у Сирији, објављује Раша Тудеј и истиче да је „јавна тајна“ да Турска тргује на овом црном тржишту и прави нафтне договоре са Исламском државом. Чак су и званичне америчке власти прошле године у једном од својих извештаја оптужиле Турску да тргује нафтом са Исламском државом, односно, да је један од купаца нафте коју на црно тржиште пласира Исламска држава, наводи Раша Тудеј. По свему судећи, једна од земаља које је недавно руски председник Владимир Путин помињао као спонзоре Исламске државе је Турска. Руски Министар одбране Сергеј Шојгу оптужио је Турску да лаже да је авион који је оборен упао у турски ваздушни простор. Шојгу је истакао да Турска нема доказе за своје тврдње, те да руски авион није напуштао сиријски ваздушни простор.
Прочитајте још:Oво су турски докази да им је Су-24 повредио ваздушни простор (ФОТО)(УЗНЕМИРАВАЈУЋИ ФОТО/ВИДЕО) Руски пилот заробљен па убијен?
  Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА