Најновије

ОПАСНО: Кинеска борбена флота летела поред Окинаве, Јапан упутио пресретаче!

ТОКИО - Једанаест кинеских војних авиона летело је у близини јужних јапанских острва у акцији за коју Пекинг тврди да је војна вежба са циљем да се унапреде дугометне борбене способности кинеске војске, а Јапан је због тога хитно упутио своје авионе, наводе данас јапански и кинески медији.
Кинески борбени авиони (фото обрада: Правда)

Кинески борбени авиони (фото обрада: Правда)

Кинески авиони, од којих осам бомбашких, два за прикупљање података и један за рано упозорење, летели су јуче у близини Мијака и Окинаве, али нису повредили ваздушни простор Јапана, саопштило је јапанско Министарство одбране. Неки од тих авиона су летели између два острва, док су се други кретали у близини суседних острва, додаје се у саопштењу, преноси АФП. Међутим, јапански лист "Јомиури шимбун" оцењује да је "неуобичајено" за Кину да шаље тако велику флоту у близини јапанског ваздухопловног простора и наводи да јапанско министарство анализира циљ кинеске мисије. Јапан хитно упућује авионе стотине пута годишње како би одбранио свој ваздушни простор, како против Русије тако и, ових дана, против кинеских авиона, подсећа британска агенција. Портпарол кинеских ваздухопловних снага Шен Џинке је рекао да је неколико типова авиона, укључујући бомбардере Х-6К, учествовало у вежби у петак изнад западног Пацифика, јавила је кинеска агенција Синхуа. Како је објаснио, такве вежбе на отвореном мору побољшавају дугометне борбене способности кинеских војних снага.
Прочитајте још: 
До овог потеза долази у јеку тензија у Јужном кинеском мору након што је амерички ратни брод пловио близу барем једне копнене формације на коју право полаже Кина. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА