Најновије

100 ГОДИНА ОД ЈУНАЧКЕ СМРТИ: Лондон се поклонио највећем четничком војводи (ВИДЕО)

ЛОНДОН - Покрет српских четника Равне Горе одржао је у недељу у саборном храму Светог Саве у Лондону парастос најславнијем четничком војводи Војиславу Танкосићу.
Парастос војводи Танкосићу у Лондону (фото: Покрет српских четника Равен Горе)

Парастос војводи Танкосићу у Лондону (фото: Покрет српских четника Равен Горе)

На 100. годишњицу јуначке погибије најславнијег четничког војводе, Покрет српских четника Равне Горе из Велике Британије уприличио је  парастос у саборном храму Светог Саве у Лондону. Молитвени помен највећем четничком вођи служио је протојереј отац Драган Лазић. Парастосу су присуствовали бројни поштовалаоци лика и дела легендарног четничког комаданта, а окупљенима се обратио у запаженој беседи Милисав Марковић.Српски четници из Велике Британије су овим поменом, како кажу, желели да покажу да раде "на промовисању и повећању свести према свему ономе што су наши херојски преци учинили за нас и своју земљу". "Вредности које су наши преци поштовали и уткали у историју су за велико поштовање и дивљење и не смеју се заборавити", поручују из Покрета српских четника.
Танкосића значка (фото: Покрет српских четника)
Танкосића значка (фото: Покрет српских четника)
Припадници ове организације носили су на реверу и грудне значке у виду детелинесачетирилиста, онакве какве су носили и Танкосићеви четници - чувени Запорошци. Ова значка је била тајнизнакзараспознавањечетничкихтројкиодређенихзаакцију.У првом балкнаском рату Војислав Танкосић је командовао Лапским четничким одредом. Отпочео је операције у турској позадини два дана пре избијања рата код карауле Мердаре, где су се четничко-арнаутске чарке развиле у прву битку у том рату. Сматра се да је самоиницијатвино започео рат, без одобрења надлежне команде.Четници су водили борбу три дана, све док се није укључила редовна српска војска. Српска војска је однела победу, а Танкосићеви четници су први ушли у Приштину и отворили врата српској војсци да ослободи Косово.Танкосић је потом одликован КАрађорђевом звездом са мачевима и унапређен у чин мајора. Послушајте говор Милисава Марковића.
Прочитајте још:
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА