Најновије

ЕВРОПА У СТРАХУ ОД САМИТА ОЕБС-а: Лавров у Београду отвара "Пандорину кутију"

БЕОГРАД - Самит ОЕБС-а у Београду је све ближи, а како стоје ствари, овај самит ће бити поприште још једног жестоког сукоба Русије и Америке, међутим, овај пут највише страхује Европа.
Лавров на београдском аеродрому приликом једне од посета Србији (Фото: ЈуТјуб)

Лавров на београдском аеродрому приликом једне од посета Србији (Фото: ЈуТјуб)

Интересовање САД-а за Самит ОЕБС-а је огромно, те управо зато у Београд и долази један од највиших америчких званичника, а то је Џон Кери, државни секретар Сједињених Америчких Држава. Кључна ствар, по свему судећи, због које САД алармантно шаље Керија у Београд је најава Марије Захарове, портпарола министарства спољних послова Русије, да ће главна тема којом ће се у Београду бавити Сергеј Лавров, шеф руске дипломатије, бити питање "порекла тероризма". Простије речено, Лавров жели да отвори најболније питање за европске министре и чланице ОЕБС-а, а то је питање "џихада у Европи", односно, улоге европских земаља у борби против тероризма на тлу Европе. Свима је јасно да ће "Косово и Босна и Херцеговина" као две кључне "џихад тачке" европског континента бити главно питање предстојећег самита ОЕБС-а у Београду. Подсећамо, Босна и Херцеговина и Косово су два водећа центра за мобилизацију џихадиста који одлазе у Сирију и Ирак да се боре на страни Исламске државе, а историја деловања исламистичких терористичких фракција на нашим просторима се бележи још од деведесетих година. Корени деловања исламистичких терористичких група на нашим просторима потичу још од Алије Изетбеговића који је, тада несметано и уз подршку УНПРОФОР-а и НАТО алијансе, допремао велики број муџахедина из арапских земаља. Веома просто питање "шта је највећи проблем у Европи по питању исламистичког тероризма" улива страх у кости европским дипломатама који су и више него свесни своје одговорности за јачање Исламске државе на тлу Европе кроз давање подршке терористима са Косова и подршке ширењу исламског фундаментализма и терористичких ћелија на тлу Босне и Херцеговине. Једна од ствари због које ЕУ не може, како је то данас саопштио Ивица Дачић, шеф српске дипломатије, да заузме позицију по питању поглавља 35 - поглавља које се тумачи као питање "независног Косова", јесте управо геополитичка промена која је настала ескалацијом горућег светског питања Исламске државе. Постаје јасно да је ЕУ направила "европски калифат" у срцу Европе, те да свако даље подржавање и јачање квази-државе "независно Косово" није могуће уколико ЕУ жели да буде позитиван фактор и ефикасан партнер у глобалној борби против исламистичког тероризма, односно, против Исламске државе. Тзв. "независно Косово" није ништа друго до испостава исламистичких терориста, а томе јасно сведочи и чињеница да прва држава која је те 2008. године признала тек проглашено "независно Косово" јесте Афганистан, тадашњи центар исламистичког тероризма и тада актуелне Ал Каиде. Самит ОЕБС-а у Београду се одржава 3. и 4. децембра.
Прочитајте још:ПОГЛАВЉЕ 35: Дачић истиче да ЕУ тражи прихватљиву формулацију за свеЛАЗАНСКИ О РУСКОЈ ВОЈНОЈ МОЋИ: Ко сада сме на Путина да крене?! (ВИДЕО)
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА