Најновије

ЦИРКУС НА САМИТУ ОЕБС-а: Ниједна тачка програма о главном проблему Европе!

БЕОГРАД - Најава Марије Захарове, портпарола министарства спољних послова Русије, да ће главна тема којом ће се у Београду на Самиту ОЕБС-а бавити Сергеј Лавров, шеф руске дипломатије, бити питање „порекла тероризма“, једини је директан наговештај да ће се разговарати о кључном безбедоносном проблему на континенту Европе, а то су механизми и системи џихада на територији Европе.
Дачић - не сме или не зна!? (Фото: osce.org)

Дачић - не сме или не зна!? (Фото: osce.org)

Међутим, ако се погледа званични програм Самита у Београду на сајту ОЕБС-а, види се да ниједан панел или бар споредни догађај у оквиру дводневне конференције није предвиђен за дискусију о питањима исламистичког тероризма и проблему миграната, па чак ни о теми коју у ОЕБС-у називају "радикализација младих", односно, о проблему мобилизације џихадиста са простора Европе. Подсећамо, Босна и Херцеговина и Косово су два водећа центра за мобилизацију џихадиста који одлазе у Сирију и Ирак да се боре на страни Исламске државе, а готово се са сигурношћу може рећи да у томе и "лежи зец" и разлог због којег "организација за европску безбедност и сарадњу" нема на дневном реду званично дефинисана кључна питања за "европску безбедност".

Према броју становника који су се придружили Исламској држави, Босна и Херцеговина је четврта у свету, тврде британски медији који наводе да су се у овој години 92 држављана БиХ придружила тој терористичкој организацији.

На петом месту је, како се наводи, Косово са 83 борца, а испред БиХ су Јордан, Тунис и Саудијска Арабија, док је међу земљама Европске уније Белгија водећа по броју припадника ИД. Босна и Херцеговина је означена и као земља преко које се кријумчари наоружање, потврдио је министар безбедности Драган Мектић, који је до тих сазнања дошао након напада у Паризу. БиХ се помиње и као место прања новца за потребе терориста, премда у тој земљи постоји закон о спречавању прања новца и финансирања тероризма, објавио је Танјуг. ЕУ је кроз „независно Косово“ направила "европски калифат" и ојачала оно што данас представља највећу претњу за међународну заједницу, а то је „глобални џихад“. Подршка исламистичком фундаментализму Алије Изетбеговића током деведесетих година је такође болно питање за ЕУ и НАТО чланице, јер је општепознато да је Изетбеговић уз подршку ЕУ и НАТО чланица допремао велики број муџахедина у БиХ и блиско сарађивао са Ал Каидом и сличним организацијама. Колико су ове два питања кључна за европску безбедност сведоче и данашње речи Ђорђа Иванова, македонског председника, а поводом најновијих нереда на македонско-грчкој граници. Стање на jужноj македонскоj граници троши воjне и полициjске ресурсе земље коjи би у овом тренутку требало да буду посвећени другим питањима са коjима се суочава Eвропа, а то jе повратак бораца са ратом захваћених подручjа Блиског истока, поручио jе Иванов. Иванов jе за скопски TВ Kанал 5 подсетио да се у Сириjи тренутно бори 110 македонских држављана, те додао да jе 25 њих погинуло, а 69 се вратило у Mакедониjу, пренео је Танјуг. "Уместо да полициjа користи ресурсе за праћење и превенциjу могућих нежељених аката, а наше снаге су на граници због избегличке кризе. Због тога сам и на састанку са генералним секретаром OEБС-а поново покренуо питање програма коjе OEБС има за дерадикализациjу, како млади људи из Mакедониjе више не би одлазили на боjишта, а да за оне коjи су се већ вратили имамо спремну противрадикализациjу, jер jе то улога OEБС-а", рекао је македонски председник. Како стоје ствари, једини је Лавров тај који је јасно и директно најавио да ће на самиту ОЕБС-а поставити питање цветања исламистичког тероризма и порекла истог у Европи. Две кључне балканске територије са највећом историјом сарадње са исламистичким терористичким групама су Босна и Херцеговина и Косово које баш попут Сирије и Ирака представљају "Исламску државу", али ону која се налази "у срцу Европе". Немогуће је, а не констатовати да је у најмању руку чудно да српска дипломатија овај, како Ивица Дачић, шеф српске дипломатије, каже, "догађај који ће од Србије направити дипломатску престоницу света", није искористила за рушење терористичке квази-државе Косово и представљање Србије као једног од кључних фактора у борби против исламистичког тероризма коју води ево већ пуне две и по деценије. Званични програм самита у Београду који се одржава 3. и 4. децембра можете погледати ОВДЕ
Прочитајте још:ПЕСКОВ ПОРУЧИО МИЛУ: Добићеш адекватан одговор!Чепурин: Очекујем на Самиту ОЕБС-а да Анкара буде означена као агресор
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА