Најновије

Извештај ЕК: У Србији хара корупција

БЕОГРАД - Према извештају Европске комисије о напретку за 2015. годину, Србија је остварила известан напредак у спречавању и борби против корупције, али је корупција и даље широко распрострањена у многим областима, изјавила је данас директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић.
Европски парламент (Фото: ЈуТјуб)

Европски парламент (Фото: ЈуТјуб)

И док се у извештају констатује да Национална стратегија за борбу против корупције није дала очекиване резултате, Бабић истиче да се, с друге стране, констатује да институције Србије које се баве превенцијом корупције у потпуности испуњавају међународне стандарде и показују добар потенцијал. "Посебно је Агенција за борбу против корупције препозната као кључна институција за коју се констатује да је наставила да остварује добар учинак у складу са својим мандатом упркос законским и институционалним препрекама и ограниченим ресурсима", рекла је Танјугу Бабић додајући да је то за институцију на чијем је челу изузетно значајно. Бабић наводи и да се у извештају посебно истиче потреба хитног доношења новог закона који Агенцији треба да омогући да ојача своју улогу кључне институције, неопходност измена Закона о финансирању политичких активности, као и да се Агенцији обезбеде финансијска средства да би могла да спроводи свој мандат. Генерално се констатује да недостаци закона погодују корупцији, објашњава она и додаје да се од Србије, такође, очекује примена санкција. Како каже, и у Нацрту резолуције о Србији коју је прошле седмице упутио известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер власти у Србији се позивају да Агенцији обезбеде финансијска средства како би могла у потпуности и ефикасно да испуњава свој мандат. "Са доношењем новог закона о Агенцији за борбу против корупције се, нажалост, много касни. Надам се да ћемо успети да до краја године добијемо нацрт новог закона у складу са нашим предлозима и са оним што су и препоруке Европске комисије", рекла је Бабић. Говорећи о Закону о финансирању политичких активности, директорка Агенције је истакла да су неопходне измене тог закона. Подсећа да је у 2014. години била формирана радна група за израду Нацрта закона о изменама и допунама Закона о финансирању политичких активности, да је радна група, у којој су била и два представника Агенције, завршила свој задатак, али да тај нацрт никада није добио форму предлога који би се насао пред народним посланицима. "Оно на чему и Европска комисија инсистира у последњем извештају о напретку Србије је неопходност измена тог закона, уз узимање у обзир препорука ОДИХР-а", наводи Бабић.
Прочитајте још:Велика заплена хероина – мафија из Новог ПазараСНП УПОЗОРАВА: Обећање Штајнмајеру погубно за Србију – будимо разумни!
Према њеним речима, оно на чему Европска комисија, али и сама Агенција, инсистирају и стално понављају је и да успешне борбе против корупције нема без јаке међуинституционалне сарадње. Како каже, та сарадња је унапређена, али мора и даље да се јача јер без тога нема видљивих и осетних резултата. "Волели бисмо да оно што урадимо у случајевима сумњи на озбиљне повреде закона добије свој епилог тамо где треба, а то су судови. Нажалост за сада не можемо рећи да смо задовољни бројем донетих пресуда", сматра Бабић додајући да може да се каже да се види одређени напредак. Агенција са своје стране даје све да ту сарадњу са свим другим релевантним институцијама стално унапређује и јача, истиче она објашњавајући да колико год да Агенција ради њени резултати не могу да се виде ако не добију свој епилог на суду. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА