Најновије

Додик: Изворни Деjтон уместо нових измена - шанса БиХ

БAЊAЛУKA - Председник Републике Српске Mилорад Додик изjавио jе да jе Деjтонски мировни споразум већ промењен насиљем високих представника у Босни и Херцеговини и да се, уместо заговарања његових нових измена, треба вратити изворном споразуму.
Милорад Додик (Фото: Јутјуб принтскрин)

Милорад Додик (Фото: Јутјуб принтскрин)

Oн наглашава да су високи представници мењали Деjтон без сагласности Републике Српске и федерациjе БиХ, како jе предвиђено у споразуму. "Због тога треба све вратити на изворни Деjтонски споразум и поштовати оно што пише у њему. Tо jе шанса БиХ. Свака друга прича jе илузиjа коjу странци хране годинама и коjа се ниjе показала успешном ни онда када су они овде управљали комплетном ситуациjом", навео jе Додик за "Глас Српске". Председник Српске jе додао да jе видљиво да наметнута решења нису донета у корист свих у БиХ, већ искључиво Бошњака, као и да ароганциjа коjу део међународне заjеднице показуjе на питању Деjтона наjвише кошта БиХ. "Не може бити интерес БиХ оно против чега су, рецимо, и Срби и Хрвати као конститутивни народи. На jедном питању се то можда и не види, али немогуће jе да то не утиче на масу промена коjе су учинили", истакао jе Додик. Према његовом мишљењу, оно што сви у Републици Српскоj треба да учине jесте да постану свесни своjе позициjе у погледу аутономиjе и да ту аутономиjу што више jачаjу. "Aко Деjтонски споразум распакуjу, онда га могу распакивати до мере да уместо неизвесности постоjања Републике Српске и ФБиХ дођу у позициjу нестанка БиХ", поручио jе Додик. Oпшти оквирни споразум за мир у Босни и Херцеговини, познатиjи као Деjтонски мировни споразум, зауставио jе крвави рат у Босни и Херцеговини - парафиран jе након тронедељних преговора 1995. године у воjноj ваздусноj бази Раjт Патерсон код Деjтона, у америцкоj држави Oхаjо. Званично jе потписан у Jелисеjскоj палати у Паризу 14. децемба 1995, чиме jе БиХ подељена на два ентитерта - Републику Српску и Федерациjу БиХ. Потписници, тадашњи председници Србиjе Слободан Mилошевић, РБиХ Aлиjа Изетбеговић и Хрватске Фрањо Tуђман, обавезали су се да међусобне односе регулишу према Повељи УН, Завршном акту из Хелсинкиjа и другим документима OEБС-а, као и на међусобно поштовање суверенитета и решавање неспоразума искљуциво на мирољубив начин. Броjни међународни званичници, али и они у Федерациjи БиХ, Деjтонски споразум виде као превазиђен, док у Републици Српскоj сматраjу да се изворни елементи Деjтона мораjу и даље примењивати и поштовати.
Прочитајте још:Канадски генерал на Младићевом суђењу: Граната на Маркале испаљена са положаја Армије БиХ!Русија о Асаду: Подржавамо га, подржавали смо га и подржаваћемо га
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА