Најновије

Двери: Грађанима је доста "спинова" о расту запослености

БЕОГРАД - Владајући режим константно засипа јавност Србије медијским спиновима о расту запослености и успешним економским реформама. Међутим, подаци из финансијсих извештаја привреде говоре сасвим другачије, стоји у саопштењу покрета Двери.
Бошко Обрадовић - председник Двери (Фото: dverisrpske.com)

Бошко Обрадовић - председник Двери (Фото: dverisrpske.com)

Агенција за привредне регистре (АПР) објавила је 30. октобра 2015. године публикације Годишњи билтен финансијских извештаја за 2014. годину („Билтен“) и Саопштења о пословању привреде у Републици Србији за 2014. годину, који су састављени на основу збирних прелиминарних података садржаних у финансијским извештајима који су предати АПР-у. Наведени финансијски извештаји односе се на правна лица и предузетнике и то за 129.660 правних лица и 18.204 предузетника, наводе Двери. Подаци из наведене табеле јасно указују да је на крају 2014. године запосленост у Србији опала за 1.9% у односу на крај 2013. године, истичу Двери у новом саопштењу. Без обзира на методолошка ограничења која су везана за израду Билтена (обухваћена је само привреда, не и остали субјекти запослености, подаци су прелиминарног карактера, и сл.) овакви подаци јасно илуструју тренд опадања запослености у односу на 2013. годину. По АПР-у овакав тренд смањења запослених у Србији траје у континуитету од 2009. године, што поново потврђује чињеницу о економском суноврату који напредује из године у годину. Поред свега наведеног, према подацима Републичког завода за статистику посебно забрињава чињеница да је стопа незапослености мајки које имају децу млађу од 15 година старости чак 42,1%. На нивоу целе Србије, број запослених крајем 2014. године износио је око 1,698 милиона, што ја за око 17 хиљада запослених мање у односу на 2013. годину (1,715 милиона), што процентуално износи око 1%. Узимајући у обзир да је на нивоу привреде дошло до смањења броја запослени од око 21 хиљаде, намеће се закључак да је онда у ванпривредним делатностима (јавни сектор) дошло до повећања запослености од око 4 хиљаде, поручују Двери. Овакви подаци нису расположиви за 2015. годину тако да је у том смислу није могуће коментарисати актуелно стање запослености. Међутим, узимајући у обзир тренутно стање у привреди и присуство вишегодишњих негативних тенденција не верујемо да би закључак могао бити другачији у односу на оно што је овде истакнуто, кажу у Дверима.
Прочитајте још:ВОЈНО-ОБАВЕШТАЈНА АГЕНЦИЈА: Повратници са ратишта из Сирије опасностВУЧИЋ: Напад у Гораждевцу је напад на цео српски народ на КиМ
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА