Најновије

ДОДИК: Српске би било и без Караџића

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су потези повлачени у стварању Републике Српске били сасвим легитимни и логични, и да је српски народ имао право на њих.
Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

- Користећи прокламовано право народа на самоопредељење дато Уставом Југославије, и Срби су имали право на своју политичко-територијалну организацију - рекао је Додик у уторак у Хашком трибуналу током унакрсног испитивања на суђењу генералу Ратку Младићу. - Нисам имао утисак да је Радован Караџић имао план за формирање заједница српских општина. То је био захтев људи са терена, а као последица тренутка у којем се налазио српски народ. Он је додао да је услед ситуације у БиХ било потпуно легитимно формирање заједнице општина и касније конституисање РС, као и да би се то десило и да Караџић није био председник. Упитан да ли је био на састанцима тадашњег руководства и војног врха РС, и да ли се на њима говорило о етничком чишћењу и прогону, Додик је одговорио одречно, и да је једино, као независни посланик, био на седницама Народне скупштине РС на којима се говорило о ратним дејствима, али да никада није било речи о етничком чишћењу или прогону. Он је рекао и да се не сећа изјава народних посланика које указују на намеру уклањања Бошњака и Хрвата са територије Републике Српске. Политичке и војне вође муслимана и Хрвата Додик је оптужио да су први уочи и за време рата "повлачили потезе", а да су Срби само реаговали на њих да би заштитили српски народ. - То је јасно видљиво и хронолошки гледано може се и доказати - рекао је Додик истичући да су Срби једнако били угрожени и у Сарајеву, и у Крајини, и у Херцеговини. Напоменуо је и да је током рата више пута српска страна покушала да дође до договора, посебно истичући Кутиљеров план и договор из Португалије које је одбацио Алија Изетбеговић. Он је нагласио да стоји иза изјаве да неки људи у српском народу треба да одговарају за оно што се дешавало за време рата, али да то никако не може да буде цело руководство народа, како се то често интерпретира и генерализује.
Прочитајте још:ДОДИКУ ПРОРАДИО ИНАТ: Славићемо 9. jануар помпезниjе и jаче него до сада!БИЋЕ БУРНО ПРОЛЕЋЕ: Додик најавио референдум за март
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА