Најновије

Руси стварају сиријски фронт

Осим регуларне сиријске армије лојалне председнику Асаду, Русија сада наоружава и помаже Слободну сиријску армију чијих се око 5.000 војника укључило у борбу против Исламске државе. На тај начин Москва жели да створи заједнички фронт оних Сиријаца који су спремни да се са оружјем у рукама супротставе радикалним исламистима, чији број достиже 60.000 и који држе око 70 одсто територије те арапске земље.
(Фото: Синхуа)

(Фото: Синхуа)

Руска авијација свакодневно изводи 30 до 40 удара на положаје ИД, али очигледно да то није довољно и да је стварање заједничких копнених трупа, патриотског сиријског фронта, једини начин да се они истисну из земље. Вест о подршци Слободној сириској армији први је саопштио начелник руског Генералштаба Валериј Герасимов, а нешто касније ту информацију је потврдио и Путинов портпарол Дмитриј Песков, који је пре само неколико дана негирао да Москва помаже Слободну сиријску армију. Тренутно је створен заједнички фронт у провинцијама Хомс, Хама, Алепо и Рака. Сиријска слободна армија је до сада ратовала против снага председника Башара Асада. Осим стварања сиријског фронта, Русија наставља "чарке" на још једном фронту, оном са званичном Анкаром. У понедељак је дошло до новог поморског инцидента са Турцима када су руска ракетна крстарица и чамац руске обалске страже приморали комерцијални брод са турском заставом да промени курс, након што се нашао на путањи бродова кримске енергетске компаније "Черноморњефтегаз". То је други поморски инцидент између Русије и Турске у само два дана, пошто је посада руског разарача "Сметливи" јуче била приморана да користи ватрено оружје да би спречила судар са турским рибарским бродом у Егејском мору. Са друге стране, министар спољних послова Турске Мевљут Чавушоглу тврди како су у Москви преувеличали опасност од инцидента са турским рибарским бродом у Егејском мору. Турска посада каже да су били удаљени од руске крстарице два километра, да нису знали чији је то брод и да на њих није ни пуцано.

Отказан састанак Путин-Ердоган

Билатерални састанак руског председника Владимира Путина и његовог турског колеге Реџепа Тајипа Ердогана, који је био планиран за данас у Санкт Петербургу, отказан је. Тај сусрет је договорен пре обарања руског војног ловца. Ова вест је "поливање хладном водом" по последњој изјави Ердогана који је рекао да Анкара жели да што пре нормализује ситуацију и да "имамо добре, стратешке односе као последњих десет година".
Прочитајте још:TУРЦИ ЗАНЕМЕЛИ: Руски амбасадор им дао три услова за нормализацију односаСиријска војска ослободила кључна места на граници са ТурскомPolitico: Русија је сада потребнија Западу него Запад њој
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА