Најновије

ПОГЛАВЉЕ 35 - КОСМЕТ ВАН СРБИЈЕ: Николић за "кипарски", а Унија жели модел "две Немачке"

Једино што је извесно једте да ће прецизнији услови бити саопштавани Србији у наредним етапама.
...и имају зашто да славе (Фото: принтскрин)

...и имају зашто да славе (Фото: принтскрин)

Преговарачка позиција Европске уније о поглављу 35, које се односи на решавање тзв. "косовског питања", у суштини није донела никакву новост, наводе дипломатски извори блиски Бриселу. Према њиховим речима, "сасвим је извесно да ће прецизнији и детаљнији услови" бити саопштавани Србији у наредним фазама њеног европског пута. "Ако је судити по досадашњим показатељима, у случају Србије и Косова биће умногоме примењиван модел две Немачке. То значи да од званичног Београда неће бити ни у наредним годинама затражено да формално призна независност Косова, али да ће две стране морати да испуњавају бројне обавезе и да ће Приштина на крају добити чланство у многим међународним организацијама, укључујући Уједињене нације", констатују неименовани извори блиски Бриселу. Документ Брисела, који је постао јаван након што су у понедељак на међувладиној конференцији у седишту ЕУ отворена прва преговарачка поглавља са Србијом, не подразумева ни измене у формату преговора, односно Београд и Приштина ће и даље преговарати под окриљем Уније. "Поглавље 35 неће заменити дијалог Београда и Приштине у Бриселу под покровитељством високе представнице ЕУ... Европска комисија и висока представница ЕУ ће пажљиво пратити испуњавање првог сета привремених критеријума и бар два пута годишње извештавати Министарски савет ЕУ о постигнутом напретку.   Поред инсистирања на испуњавању обавеза које се односе на досадашње споразуме, што укључује гледиште да "Србија треба да допринесе наставку формирања заједнице српских општина у складу са договореним временским оквиром", те наставак спровођења договора о полицији, правосуђу и телекомуникацијама, ЕК од Београда тражи и да Србија квартално обезбеђује информације надлежним "институцијама Косова" о исплати пензија правосудном особљу које се интегрисало у систем одметнуте покрајине. Познаваоци прилика наводе да та обавеза обавештавања Приштине о пензијама "неће бити пријатна за Београд", али да ће тако систем финансија у Приштини "бити транспарентнији". Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је да не очекује "замке" у поглављу 35. Он је негирао и да постоје додатни рокови у вези са тим поглављем, пошто ће Србија, како је истакао, "примењивати све што се договори у Бриселу". "За нас то није проблем. С друге стране, немогуће је да Европска унија у овој фази, када постоји пет чланица које нису признале једнострано проглашену независност Косова, утврди своју јединствену позицију која не би била статусно неутрална", казао је Дачић. Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић тврди да преговарачка платформа за наведено поглавље не тражи од Србије признање Косова, већ "нормализацију односа", али је указао да је "велики број земаља ЕУ признао једнострано проглашену независност Косова и Метохије и нема сумње да су пред нама тешки преговори".

Давенпорт: На Србији одлука о референдуму

На Србији је да донесе одлуку о референдуму о чланству у Унији, како су то тражиле неке непарламентарне странке, додајући да је уобичајена пракса да се распише референдум пре него што се постане чланица ЕУ, као што је урадила Хрватска. Србија треба да донесе одлуку о томе, рекао је шеф Делегације ЕУ у Београду Мајкл Давенпорт. Када је реч о поглављу 31, усклађивање спољне и безбедносне политике са ЕУ, Давенпорт је рекао да још није завршен скрининг и да ће то бити предмет дискусија следеће године.

Председник за "кипарски модел"

Председник Србије Томислав Николић навео је у ауторском тексту да све информације о поглављу 35 морају да буду познате јавности. Он је истакао да само на такав начин могу да се избегну недоумице и истакао да је за питање КиМ најбоље решење "кипарски модел". "Поглавље 35 је измишљено зато што је већи број чланица признао независност КиМ и зато што желе да коначно тај проблем скину са дневног реда. То у суштини значи да не желе проблем попут Кипра. За Србију би, с друге стране, то било идеално решење, што значи пуноправно чланство у границама као чланица УН, а да после тога разговарамо", сматра Николић.
Прочитајте још:
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА