Најновије

У СЛАВУ И ЧАСТ: Београдска гимназија носиће име патријарха Павла

Родитељи ученика петнаесте београдске гимназије покренули иницијативу. Благослов од СПЦ, сложили се наставници и Општина.
Патријарх Павле (Фото: Православље)

Патријарх Павле (Фото: Православље)

Београдска 15. Гимназија промениће име у Гимназија патријарха Павла, уколико потпис на тај предлог стави министар просвете др Срђан Вербић. Иницијативу да гимназија на Лабудовом брду, у општини Раковица, понесе име покојног поглавара Српске православне цркве покренули су родитељи гимназијалаца још у септембру, на почетку школске године. Добили су подршку наставника, а у четвртак и одборника у Раковици. Директор гимназије Јасмин Николовски каже да је веома поносан на идеју која је покренута у школи и која је добила широку подршку. Већ у понедељак ће, најављује, молбу са образложењем упутити Министарству просвете, које треба да одлучи о предлогу. - Организовали смо референдум о предлогу Савета родитеља и већина колега је подржала ту идеју - каже Николовски. - Упутили смо допис и СПЦ-у и недавно је стигао одговор и благослов. Ево, сада имамо и сагласност Скупштине Општине Раковица. Он се нада да ће и Министарство реаговати позитивно. Допис ће им стићи следеће недеље, а одлуку ће морати да донесу пре наредне школске године. - Правила су таква да промена имена у току школске године није могућа - кажу у Министарству просвете. - Када захтев стигне, о њему се изјашњавају стручне службе, а сагласност даје и министар. Николовски каже да је то што је патријарх сахрањен у манастиру Раковица један од кључних разлога зашто баш ова школа да понесе његово име. - Драго нам је што ће ова београдска гимназија понети име блаженопочившег патријарха - кажу у београдској патријаршији. - Надамо се да је ово само први корак у достојном спомињању лика и дела покојног поглавара СПЦ. Позната је његова просветна делатност захваљујући којој је веронаука враћена у школске клупе. Посебно нам је драго што се гимназија налази недалеко од манастира Раковица, где је Павле често боравио и где почива. Пракса да школе мењају име није честа, али се у раковичкој гимназији надају да ће њихов предлог бити усвојен. У последњој деценији тек неколико школа променило је име - ОШ "Вељко Влаховић" у месту Печењевце у ОШ "Вук Караџић", ОШ "Моше Пијаде" у Димитровграду у ОШ "Христо Ботев" и ОШ "15. новембар" у Прешеву у ОШ "Професор Ибрахим Кељменди".

Раније одбијени предлози

Предлог да једна школа буде названа по патријарху Павлу покренут је још пре неколико година, када се у ОШ "Раде Драинац" у Борчи родила таква идеја. Она је одбијена, као и предлог да ОШ "Бора Станковић" постане ОШ "Новак Ђоковић", јер је овај спортиста био ђак ове београдске осмолетке. Та идеја је одмах одбачена, јер школе не добијају називе по живим великанима.
Прочитајте још:
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА