Најновије

ДАНАС ВЕЛИКИ АНТИ-НАТО ПРОТЕСТ: Србија устаје против споразума са НАТО алијансом

БЕОГРАД - Данас испред зграде Председништва на Андрићевом венцу у Београду, у 13 часова, почеће велики анти-НАТО протест.
НАТО ФАК ОФ! (Фото: ЈуТјуб)

НАТО ФАК ОФ! (Фото: ЈуТјуб)

На протест су позвале готово све опозиционе снаге тзв. патриотског блока, а очекује се присуство великог броја људи. Подсећамо, Скупштина Србије је усвојила одлуку о потписивању новог споразума са НАТО алијансом, а председник Србије, Томислав Николић, потписао је Закон о потврђивању споразума између Србије и НАТО-а.
Док опозиција овај споразум означава као велеиздају, власти тврде да споразум никако не нарушава интересе Србије и војну неутралност Србије. Јавност се погрешно информише о сарадњи са НАТО-ом, тврди премијер Александар Вучић. "Наша политика је јасна, а то је да хоћемо да будемо независна, суверена земља, која хоће да сарађује и са НАТО-ом и са Руском Федерацијом", навео је Вучић. "Овај споразум се примењује на припаднике страних оружаних снага и први пут Република Србија обезбеђује себи права која је пре много година Алијанса дала својим чланицама, да кад идемо преко територије неке земље у Либан или куда већ, не плаћамо дажбине већ пролазимо исто тако као и други код нас", објаснио је Вучић додајући да је то све оно што нисмо имали а данас имамо. Премијер је рекао да се тај споразум, према ономе што је усвојено, не примењује аутоматски, не омогућава неконтролисани пролазак и боравак него се односи на сваки конкретан догађај, и додао је и приметио да тиме ваљда треба да се дичимо, а не да обмањујемо и погрешно информишемо народ, како то, рекао је, чине неки. Са друге стране, опозиција је сложна да је споразум "јасан корак ка интеграцији Србије у НАТО" и првенствено велико понижење државе Србије, српског народа и свих њених грађана, а политика актуелне власти снисхођење захтевима и притисцима ове злочиначке организације. Странке патриотског профила сматрају да би војска Србије требала своју одбрану да устројава у сарадњи са Руском Федерацијом и ОДКБ, а истичу и да преко 80% грађана Србије НАТО сматра злочиначком и непријатељском алијансом. Какав је заправо споразум!? Скупштина Србије је 12. фебруара ратификовала Споразум о сарадњи са НАТО-ом, који предвиђа слободу кретања и имунитет свим припадницима НАТО-а. Претходно је скупштински Одбор за одбрану и унутрашње послове дао сагласност на потврђивање споразума Србије и НАТО-а за подршку и набавку (НСПО) о сарадњи у области логистичке подршке. Споразум представља правни основ за успостављање односа у области логистике, речено је на седници тог скупштинског тела. Државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић рекао је 10. фебруара да је Србија приступањем програму Партнерство за мир исказала интересовање и за учешће у мултинационалним операцијама, а да се споразумом, поред осталог, смањују трошкови за учешће Србије тим операцијама. Ступањем у уговорни однос са том организацијом испунили би се претходни услови за увећање ефикасности логистичке подршке, а уједно смањили трошкови ангажовања у мултинационалним операцијама и достизања интероперабилности оружаних снага са снагама држава чланица организације северноатлантског уговора и партнерских држава. Ђорђевић је навео и да ће се потписивањем споразума створити правни основ за уништавање вишка убојних средстава у Техничко-ремонтном заводу Крагујевац, где је предвиђено уништавање око 4.000 тона убојних средстава. Ђорђевић је подсетио да је споразум потписан септембра 2015. године.
Прочитајте још:ОБРАЗ ПОЗИВА НА ПРОТЕСТ: НАТО је убица наше деце!Николић потписао закон о сарадњи са НАТО!
Извор: Правда / РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА