Најновије

ЈЕЗИВО: Српкиње иду на абортус зато што носе ћерку?

У Србији, као и у Црној Гори и Албанији, жене се одлучују да намерно прекину трудноћу уколико сазнају да носе девојчице. Ово тврди др Душан М. Протић, приватни београдски гинеколог.
Илустрација (Фото: Јутјуб)

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Парови из Црне Горе чине већину оних који из региона долазе код њега да одреде пол детета у раној фази како би донели одлуку о селективном абортусу. Међутим, и жене и из Србије нису изузетак. – Парови који ми долазе углавном имају две или три ћерке, мада је било и случајева да дођу они који траже да прво дете буде мушко. Долазе ми људи и из Немачке на овакву проверу. Имамо сам случајеве да се трудноћа завршила абортусом када је резултат показао да је дете женско – са жаљењем каже др Протић. У клиници у којој ради пол се може одредити хориоцинтезом – биопсијом хорионских чупица и методом који се заснива на узимању крви из вене и накнадној анализи ДНК плода. Сама интервенција хориоцинтезе кошта око 400 евра, а Протић сматра да ко је спреман да плати тај новац за информацију, он то не ради из интересовања, већ да би могао абортирати у законски предвиђеном року, до 10 недеље трудноће. Проф. др Снежана Ракић, директорка Клинике за гинекологију и акушерство “Народни фронт”, каже да се селективни абортус најчешће одвија у приватним клиникама и у прећутном договору са гинекологом. – Селективни абортус није могућ у државним болницама – објашњава она. Надлежни из Савета Европе су од власти у Подгорици прошле године затражили податке о селективним абортусима, након што је Популациони фонд УН Црну Гору сврстао међу земље у којима се рађа несразмерно више дечака него девојчица.
Прочитајте још:ФИНСКИ ПСИХОЛОГ: Младића су оклеветали победници, он је бранио народ и држао војничку реч!СТИЖЕ ЗАКОН О ЗАБРАНИ БАТИНАЊА ДЕЦЕ: Да ли ће родитељ моћи да немирно дете налупа по гузи?
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА