Најновије

НОВИ УДАР НА СТАНДАРД Честитка Владе грађанима Србије: Срећне вам нове таксе и акцизе!

БЕОГРАД - Повећање акциза на горива и алкохолна пића, уз увођење акциза на нискоалкохолне напитке, повратак ТВ претплате, као и веће цене струје од маја, и све то уз отпуштања у јавном сектору, најбитније су мере које је Влада Србије упаковала у новогодишњи поклон грађанима пред дочек 2016. године.
Полагање заклетве чланова Владе (Фото: Јутјуб)

Полагање заклетве чланова Владе (Фото: Јутјуб)

Саговорници оцењују да ће наведена поскупљења погурати навише цене основних животних намирница и услуга, што као неминовност доноси нови пад животног стандарда. - Из мера које је Влада усвојила ове године може се закључити да ће у 2016. потрошачи бити у знатно тежем економском положају него ове. Повећање плата и пензија је симболично, а брз раст цена енергената утицаће на поскупљење остале робе и услуга. То ће довести до даљег смањења реалне куповне моћи потрошача, који ће морати да уложе додатне напоре да одрже ниво потрошње - каже Петар Богосављевић из Покрета за заштиту потрошача Србије. Када би се поштовали тржишни закони, истиче Богосављевић, цене горива би требало да падају, зато што су у свету пале за 60 одсто. - Ми имамо повећање тих цена, а колико ће оно ићи изнад економски реалног зависиће од процене оних који доносе одлуке колико још могу да завуку руку у џеп потрошача - каже Богосављевић. Повећање пензија од 1,25 одсто, што ће у просеку сваком пензионеру повећати примања за око 250 динара, таман ће бити довољно да би се држави исплатио нови намет у виду таксе од 150 динар за јавне сервисе РТС и РТВ. Отпуштања у јавном сектору са зебњом чека 35.000 људи. Стресан положај додатно ће им оптеретити поскупљење жестине. Друга опција им је да за отпремнину купе карту у једном правцу за директан лет до Америке, што би, према последњим најавама, требало да стартује половином године.

Овако ћемо да живимо

Поскупљења - Повећање акциза на гориво од два и по до четири динара по литру - Увођење акциза на нискоалкохолна пића од 21 до 24 динара по литру - Повећање акциза на воћне ракије и вино од два до седам динара по литру - Већа цена струје од маја, највероватније за девет одсто - Увођење ТВ претплате од 150 динара месечно уз рачун за струју Повишице - Раст пензија за 1,25 одсто - Повећање плата у јавном сектору у распону од два до четири одсто - Отпуштање 14.500 људи у јавном сектору до краја фебруара, односно укупно 35.000 до краја 2016. - За отпремнине резервисано 15 милијарди динара - По око 305.000 динара добиће 37.000 војних пензионера на име заосталог дуга Нова правила - Смањење казне за кашњење у плаћању пореза са 50.000 на 5.000 дин - Електронска пријава пореза - У старосну пензију жене ће ићи са 15 година стажа и 61 годином старости - Микропредузећа и мале фирме које запосле два нова радника имаће повраћај 75 одсто намета на зараде - Усвојилац детета ометеног у развоју може бити ослобођен пореза на употребу моторног возила.
Прочитајте још:Вучић: Нећемо дозволити да неко буде јачи од СрбијеНИКОЛИЋ ПОТВРДИО: Стране дипломате ми откриле да постоји план за рушење Додика
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА