Најновије

ШОК ЗА РОДИТЕЉЕ: Часопис за децу и тинејџере "Браво" објавио упутство за руковање пенисом

БЕОГРАД - У познатом тинејџерском часопису "Браво", који купују и деца узраста 11 и 12 година, објављено је упутство за задовољавање мушкараца, са све цртежима.
Илустровано упутство за употребу (Фото: Правда)

Илустровано упутство за употребу (Фото: Правда)

"Немој се плашити да ћеш му повредити пенис", речи су којима упутство почиње, а наставља се саветима колико га треба стиснути и на шта посебно обратити пажњу. Иако је многе клинце детаљни приказ вероватно обрадовао, њихови родитељи нису били толико одушевљени. "Ја сам у шоку! Па ово купују моје ћерке, али због тога што тамо могу да нађу постере њихових омиљених певачица, глумаца! Стварно мислим да је ово неукусно и свакако не бих волела да моја деца ово прочитају", рекла је за "24 сата" Наташа Милошевић, мајка две тинејџерке. Главни и одговорни уредник часописа Владимир Гошић каже за српско издање "24 сата" рекао је да разуме зашто су реакције читалаца негативне, и указао на то зашто је овакав текст "потребан њиховој публици јер се захваљујући писмима која им пристижу, види да су деца неинформисана што се сексуалног образовања тиче". "Наши читаоци нису само деца у нижим разредима основне школе, обраћамо се генерално групи између 13 и 19 година. Имамо обичај да нам читаоци шаљу питања у вези са стварима које их занимају или муче. У оквиру рубрике "Лет’с Талк", питања се односе и на сексуално васпитање, образовање, понекад чак и на насиље у породици. Стручњаци са којима сарађујемо пажљиво одговарају на постављена питања", објашњава Гошић. Упитан да прокоментарише спорну илустрацију, Гошић каже да је она преузета из немачког издања истоименог часописа.

Реч психолога: Деца прерано ступају у сексуалне односе

Психолог Радмила Грујичић сматра да се ради о контраверзној теми која, како каже, заслужује дебатно вече на ком би учествовали компетентни стручњаци из разних области. "Ја мислим да се цела ствар може посматрати из два угла. Један је тај да је код узраста деце између 15 и 16 година још увек рано за улазак у сексуалне односе јер су у том узрасту психолошки незрели за такав чин. Међутим, уколико деца траже огдоворе на та питања, треба им их дати, али им указати, како на ризике, тако и на добити. Не треба да постоји круто правило у одређивању тога шта је за неки узраст пригодно или не, али се мора имати здрава, развијена идеја када и како са децом о одређеним стварима разговарати. Други став за разумевање ове теме могао би бити и тај да родитељ увек некако закасни. Кад год мисли да је право време за неку тему, често се докаже да је већ закаснио и да се дете путем свеприсутног интернета или другара у школи већ информисало о чему је хтело. Наша реалност је, нажалост, таква да деца много раније ступају у сексуалне односе него што ми то очекујемо. Свакако је дегутантно тако им дословце препричавати и приказивати све 'на извол’те'", објашњава Радмила Грујичић.
Прочитајте још:
Извор: 24 сата

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА