Најновије

Амерички нобеловац: Немачка је проблем ЕУ, док се Грчка трује мерама штедње

ВАШИНГТОН- Професор на Колумбија универзитету Џозеф Штиглиц изјавио је у интервјуу за ЦНБЦ да ништа није разјединило Европу као евро, иако је то био експеримент који је европске државе требало додатно да повеже.
Штиглиц (Фото: Википедије)

Штиглиц (Фото: Википедије)

Штиглиц, добитник Нобелове награде за економију, сматра да би еврозона требала да остане заједно, али ако се и распадне, за остатак Европе боље би било да је напусти Немачка него Грчка. -Немачка је прави проблем ЕУ - оцењује он. -Већина економиста се слаже да би то било најбоље решење за Европу: ако се еврозона мора распасти, нека је напусти Немачка. Марка би ојачала, а немачка привреда ослабила. Можда би тада схватили колико им је потребна еврозона и били склонији томе да помогну слабијим економијама - каже Штиглиц. Коментаришући победу Алексиса Ципраса и његове Сиризе на изборима у Грчкој, Штиглиц је рекао да је Европа зрела за промене, те подсетио да Грчка није једина чланица еврозоне која има великих привредних проблема.
Прочитајте још:ЊУЈОРК ТАЈМС: САД разматрају испоруку оружја Украјини
- Политика коју је Европа наметнула Грчкој једноставно није функционисала. Исто вреди за Шпанију и за друге земље. Грчка је направила неколико грешака, али Европа је направила још веће грешке. Лекови који су им давали били су отровни. Довели су до већих дугова и слабије привреде. Ако Грчка изађе из еврозоне, мислим да ће јој бити боље него сад. Требаће да прође период прилагођавања, али привреда ће им расти. Када то виде Шпанија и Португалија, и они ће схватити да постоји алтернативе - закључио је Штиглиц. Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА