Најновије

Бивши аналитичар НАТО-а: Америка је крива за рат у Украјини

ВАШИНГТОН- Бивши аналитичар НАТО-а Мартин Пакард изјавио је да криза у Украјина тиња већ 30 година, од када су Сједињене Америчке Државе намерно саботирале однос Европе и Русије.
Украјинци губе (Фото: Новоросинформ)

Украјинци губе (Фото: Новоросинформ)

''Хладни рат се заправо завршио 1986. године, када је тадашњи СССР одлучио да у свом петогодишњем програму уведу парламентарна демократија и капитализам. Москва је желела да искористи тај период како би се приближила Европи'', рекао је Пакард, а преноси ''Спутњик''. Пакард је писао као реаговање на књигу ''Frontline Ukraine: Crisis in the Borderlands'' аутора Ричарда Сакве, где аутор тврди да је Михаил Горбачов видео крај хладног рата као заједничку победу која је водила до стварања ''заједничког европског дома''. Саква, међутим, наводи да су САД провукле у Европи идеју да је Русија побеђена нација која би могла да буде изолована од стране европских земаља уколико не прихвати да је Америка једина светска суперсила. Аутор књиге наводи да је експанзија НАТО-а на исток корен сукоба у Украјини. Историјски, НАТО је уз велику подршку САД јачао свој утицај на истоку упркос договору после уједињења Немачке, када је договорено да се неће ширити на земље бившег ''Варшавског пакта''. Од тада, Алијанса је наставила да се шири на исток: Чешка, Мађарска, Пољска, Словенија, Словачка, Румунија, Бугарска, Хрватска, Албанија, Летонија, Литванија и Естонија одлучиле су да приступе НАТО-у. Пакард наводи у писму послатом британском листу ''Гардијен'', да је заустављање зближавања Русије и Европе 80-их година и ширење НАТО-а у центру сукоба у Украјини.
Прочитајте још:Руси тестирали ракетно-топовски систем на минус 50 степени!
''Спајање Русије и Европе било би од огромне користи за Европу, али цео процес намерно су саботирале америчке обавештајне службе, које су радиле по хипотези да би унија Русије и Европе представљала велику претњу по америчке дугорочне економске интересе'', написао је Пакард. Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА