Најновије

Јужна Америка уједињена у одбрани Венецуеле од потенцијалне америчке агресије!

ЈУЖНА АМЕРИКА - Након што су подршку Венецуели због стављања на листу "претњи по националну безбедност САД-а" дали Куба, Боливија и еквадорски министар иностраних послова, у одбрану Венецуеле устали су и Никарагва и еквадорски председник Рафаел Кореа, а аналитичари Обамину одлуку да се позове на Закон о националној безбедности и Венецузелу прогласи „националном претњом“ виде као објаву рата – економског, војног, обавештајног или комбинованог са сва три елемента.
УНАСУР у одбрани Јужне Америке (Фото: unasursg.org)

УНАСУР у одбрани Јужне Америке (Фото: unasursg.org)

Парламент Никарагве и председник Даниел Ортега су изразили своју подршку Венезуели, осудивши непријатељске акције Сједињених Држава против те латиноамеричке земље. Никарагва се тако прудружила великој скупини земаља које одбијају америчку одлуку да се Венезуела дефинише као “претња америчким националним интересима”. Предсједник Никарагве, Даниел Ортега, изразио је “дубоко одбијање и огорчење због неприхватљиве изјаве империјалног двора у Вашингтону”. Ортега је америчку анти-венецуеланску акцију назвао бруталном и без преседана, рекавши да је перверзно народе Латинске Америке подстицати на државни удар, преноси никарагвански лист ел Нуево диарио. Никарагвански парламент је јуче саставио и нацрт декларације којом подупире владу Николаса Мадура, а о њој ће се расправљати и биће усвојена. У декларацији стоји да је “неприхватљиво у XXI веку и даље устрајати на интервенционистичким акцијама једне земље против друге” и одбацују се “све интервенционистичке акције америчке владе против Венецуеле”, посебно “стимулирање и подстицање незаконитих акција усмерених против унутрашњег уставно-правног поретка”, пише Пренса латина. Парламент Никарагве је већ усвојио једну изјаву подршке и солидарности с владама Венецуеле и Аргентине. Еквадорски председник Рафаел Кореа је са своје стране саопштио да ће се министри иностраних послова Заједнице земаља Јужне Америке (УНАСУР) у Монтевидеу припремити председнички самит који ће дати одговор свих земаља на америчка “уплитања” у Венецуели, јавља ел Комерцио. Рафаел Кореа: "Гротескно, противзаконито, бесрамно, претерано и неоправдано америчко уплитање" “У Монтевидеу ће се окупити министри иностраних послова УНАСУР-а и припремиће самит шефова држава на ком ћемо дати примерен одговор на ово гротескно, противзаконито, бесрамно, претерано и неоправдано америчко уплитање у унутрашње послове Венецуеле”, изјавио је Кореа на конференцији за новинаре у Гуаyакуили. Вашингтон је, осим што је Венецуелу прогласио претњом америчкој националној сигурности, увео и низ санкција против седам венецуеланских војних и полицијских чиновника. Истина, до америчких санкција против венецуеланских званичника је дошло након што је влада Венецуеле са своје националне територије више америчких званичника и чиновника разних агенција, али је то учињено након њиховог уплитања у унутрашње послове Венецуеле и подстицања прозападне опозиције и деснице на дестабилизацију земље. С друге стране, претећа декларација Барака Обаме којом Венцеуелу проглашава “претњом по америчку националну безбедност” је за многе аналитичаре “претња која претходи конкретној акцији”. Барем је увек тако било у прошлости.

Рат против Венезуеле је рат против цијеле Латинске Америке

За међународног аналитичара Карлоса Азнареза, америчка агресија против Венецуеле значи да Обама жели да покрене “огроман привредни рат” који је пропустио да покрене прошле године. Азнарез је позвао на солидарност народа Латинске Америке и да се заједно супротставе овом новом чину агресије Вашингтона на америчком потконтиненту. “Чињеница да је за Обамину администрацију Венецуела изузетна претња значи да милиони долара уложени у венецуеланску опозицију нису дали резултате и да је потребно створити дестабилизирајућу ситуацију у којој ће се потом реаговати силом”, каже Азнарез за ТелеСур, додајући да “Бела кућа жели да надокнади време које је у огромном економском рату изгубила прошле године”. Азнарез наглашава да је у току “брутална инвазија” против суверених земаља у којој се САД служе свим врстама лажи. Такође, када Вашингтон нема оправдања за своје поступке, онда постаје “генератор ситуација које обично завршавају великим инвазијама против народа који не деле њихове империјалне визије “. “У последњих неколико година смо то већ видели на Блиском истоку, а сада видимо у Украјини где је циљ напад на Русију”, сажима Азнарез, који међу активностима Вашингтона такође спомиње и наоружане плаћенике такозване „Исламске државе“ . “Дакле, то што је Обама рекао не треба примити олако, али не треба нити журити с одговором. Они знају да се мало или ништа може очекивати ​​од противљења у финансијском смислу, али исто тако презиру када су њихови поступци бескорисни. Исто тако, Американци виде да је око људи задужених да проведу државни удар у Венецуели створен обавештајни Боливарски зид и да насупрот њима стоји јединство оружаних снага”, рекао је Карлос Азнарез. “Ако Обама за све револуционарне земље Латинске Америке и Кариба каже да су му “претња”, ми не можемо мирно стајати чекајући дан када ће нас напасти, Венецуела се у последних неколико сати претворила у Торијосову Панаму” упозорава аналитичар. У том смислу, стручњак подсећа на важност солидарности латиноамеричких народа против империјалистичке агресије на Венецуелу, а коју је Азнарез оквалификоваоо као агресију против целог континента.

Ева Голингер – Агресија против Венецуеле на видику?

Као што се догодило у Панами и Гранади, САД ће вероватно Венецуелу напасти војним путем. Каракас не представља никакву претњу САД-у, али за разлику од бивших јужноамеричких земаља има стратешке ресурсе. Адвокат и новинар Ева Голингер је анализирала напету ситуацију између Венецуеле и САД-а. Прогласити Венецуелу за претњу унутрашњој безбедности САД-а је додатно затегло већ напете односе између две земље. “Извршна наредба америчког председника Барака Обаме је стандард који се у Америци примењује у време рата за одбрану земље, иако Венецуела заправо не представља никакву претњу САД-у, чак ни економску. То што Обама Венецуелу дефинише као претњу за САД, значи да је он заправо произвољно применио тај амерички закон и то само како би могао да предузме даље мере против Венецуеле”, рекла је Ева Голингер. “Након проглашења стања претње националној безбедности, америчка влада може предузети све мере – економске или војне – против зермље или организације с чије стране долази “претња”. Дакле, оно од чега венецуелански политичари страхују је управо ратно-хушкачко деловање САД-а. Тај страх није неутемељен, ако се присетимо, на пример, случајева Панаме и Гранаде. За разлику од тих двеју земаља, Венецуела има стратешке нафтне ресурсе, што ту земљу претвара у посебан циљ. Обамина уредба омогућава да се казни било која особа или организација у Венецуели, или чак и влада, а не само седам званичника Венецуеле који су под санкцијама. Дакле, то је мера с великим овлашћењима и последицама, не само о овом тренутку, него и убудуће”, објашњава Голингер. “Осим тога, мере које би Вашингтон могао да спроведе против Венецуеле могле би утицати не само на Венецуелу, него и цео регион, али и на саме америчке грађане. На пример, Американце који желе да изразе своју солидарност с Каракасом ће спречити да путују. То је мера која се примењује, на пример, против људи који су се солидарисали с Палестином. Важно је видети и на којој су тачки санкције у овом тренутку. САД покушавају да поврате свој утицај у Латинској Америци, али раде све што је могуће како би избегле ту могућност “, закључује Ева Голингер.

Седам начина на које ће САД дјеловати против Венезуеле

Аналитичар Карлос Санта Мариа је навео седам начина уз помоћ којих би Америка могла да интервенише у Венцуели:
  1. Фолс флег – Произвести прави сукоб користећи се унутрашњим приликама у Латинској Америци и тада интервенисати против Венецуеле. То би могао да буде напад на службене особе у амбасадама, америчке држављане, на пример, а има и пуно других опробаних тактика.
  2. Повећање војне и економске помоћи венецуеланским грађанима који се залажу за повратак богатства земље у страно власништво, помоћу лажних невладиних организација и удружења.
  3. Инсистирање на прикривању хране и лекова од стране велетрговина, како би се се повећале потешкоће које објективно већ постоје у тим секторима.
  4. Економском блокадом кроз директне или индиректне санкције ослабити националну инфраструктуру, при чему се користити вештачко ниским ценама нафте од које зависи БДП Венезуеле.
  5. Домаће и глобалне медијске кампање ће се подстицати да говоре о “непремостивој кризи”, “недостатку ауторитета”, “репресији демократске опозиције” и “корупцији”, а све како би се подстакла смена власти на превременим изборима или Обојеном револуцијом.
  6. Јачање односа с десничарским лидерима и организацијама у земљама Латинске Америке, као и с онима који су били блиски с бившим диктаторима, од Аугуста Пиночеа, до других пучистичких лидера одговорних за велике трагедије у својим земљама.
  7. У дестабилизацији инсистирати на коришћењу тајних обавештајних служби или других механизама тајног карактера. Ту ће се посебно користити они који би венецуелански суверенитет странцима продали за неколико центи, а такве су особе кључне за ширење насиља у земљи.

Венезуела прогласила мобилизацију и војне вјежбе – Мадуру посебна овлашћења

Венецуелански председник и врховни заповедник Николас Мадуро је наредио мобилизацију људи и Боливарских националних оружаних снага (ФАНБ) кроз вежбе војне одбране које ће се одржати 14. марта. “Ја сам према плану војних вежби наредио да се проведе посебна одбрамбена војна вјежба 14. марта у суботу. Позивам све Венецуеланце да се придруже и подрже Боливарске оружане снаге и Националну милицију у овој вежби, која је искључиво одбрамбеног карактера, јер ми не нападамо никога”, рекао је Николас Мадуро. Венецуеланска Народна скупштина у Каракасу је данас у првом читању и апсолутном већином усвојила “Анти-империјалистички закон” којом брани независност и суверенитет земље суочене с америчком агресијом (Леy Хабилитанте Анти-империалиста). Закон је тражен од стране председника Николаса Мадура, а према његовим речима анти-империјалистички закон настоји да обезбеди независност и суверенитет земље. Следећа фаза ће бити друга расправа, чланак по чланак, која ће дефинисати одобрење примене посебних овлашћења председника Мадура. Председник парламента, Диосдадо Кабело, рекао је да су САД претња и да намеравају да нападну земљу, стога, како би правовремено могао деловати у складу с националим интересима земље, Народна скупштина у Каракасу одобрава посебна овлашћења шефу државе. Од посебне важности је састанак шефова држава Заједнице земаља Јужне Америке (УНАСУР), што ће рећи председника Колумбије, Мексика, Парагваја и других земаља које се сматрају савезницама Сједињених Држава. Треба подсетити да су након постизборних немира у Венецуели чак и лидери тих земаља били потписници заједничке декларације којом признају легитимитет избора и победу Николаса Мадура, што су у Вашингтону изразито лоше примили. Дакле, уколико сутра тих пар земаља заузме исти став као Куба, Еквадор, Боливија, Никарагва, а вероватно и Бразил и Аргентина и друге, онда ће то значити да САД више не могу рачунати на апсолутну оданост марионета у региону.
Прочитајте још:
Извор: balkanbreakingnews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА