Најновије

ХУМАНИТАРНА КАТАСТРОФА: У Србији ће остати заробљено 50.000 избеглица

БЕОГРАД - Мађарска је затворила границу према Србији, довела војнике и строго контролише улазак миграната који желе да се домогну ЕУ, а немају документацију. Онима које ухвате прети три године робије, а због свега што се дешава Србији могла би се десити хуманитарна катастрофа!
Мигранти у Београду (Фото: Јутјуб)

Мигранти у Београду (Фото: Јутјуб)

На територији наше земље тренутно је око 12.000 избеглица са Блиског истока, дневно их пристиже око 3.000, а све њих ће отежан улазак у Мађарску дуже задржати код нас. То практично значи да би се под отвореним небом широм Србије до краја септембра могло наћи чак 50.000 миграната! - Најгоре од свега је што ће већи део тих људи, међу којима има и мале деце, бити под отвореним небом. То лако може довести до хуманитарне катастрофе, јер немају услова за хигијену, а долази и хладније време - каже извор једних наших дневних новина. Ипак, министар рада и социјалне политике Александар Вулин обећао је да ће Србија дуж целе границе с Мађарском направити мање прихватне центре привременог карактера, и то на северу земље - у Сомбору, Шиду, Суботици и Кањижи. - Србија контролише ситуацију на својој граници и сви мигранти ће морати, као и до сада, да прођу процедуре - од медицинске до правне. Нећемо дозволити да се ико смрзне. Ничије дете неће остати без млека - рекао је Вулин. Вулин је такође истакао да ће мигранти који не успеју да пређу мађарску границу и остану на ничијој земљи моћи да се врате у Србију и бораве у прихватним центрима. Међутим, они који пређу у Мађарску и буду евидентирани у тој земљи, али буду враћени у Србију на силу, неће бити прихваћени. На питање шта ће бити са тим мигрантима, Вулин је одговорио да то више неће бити одговорност Србије. Кад ће бити отворен велики прихватни центар у Београду, још се не зна. Према оцени аналитичара Драгомира Анђелковића, Србији у наредном периоду прети хуманитарна катастрофа, али и више од тога. - Реална је опасност од пораста криминала, тероризма и сличних ствари. Србија је допустила да на њену територију уђе више десетина хиљада миграната и то би имало смисла ако би је они напуштали, али након што су им блокирали пут ка ЕУ, неминовно је да ће овде остати, због чега можемо имати велике проблеме - каже он.

Забринути-избегличка криза

Зигмар Габријел, немачки вицеканцелар Све указује на чињеницу да нећемо имати 800.000 миграната већ милион. Неактивност Европе довела је Немачку до граница њених капацитета. Вацлав Клаус, бивши чешки председник Укидање унутрашњих граница у ЕУ било је огромна грешка. Био сам једини ко је још пре 10 година говорио да су границе институција без које се не може. Данило Тирк, бивши председник Словеније Уместо да се бави квотама, односно поделом терета избегличке кризе међу појединим државама, ЕУ би урадила боље када би подигла више добро уређених сабирних центара у државама које су највише на удару. Папа Фрања Постоји могућност да, користећи огроман талас избеглица који беже од рата, у Европу уђу борци Исламске државе и започну нападе у Европи. На мигранте контејнерима са бодљикавом жицом Од поноћи мигранти више не могу да улазе пешке преко пруге Суботица-Сегедин јер је с мађарске стране, код места Реске, подигнута капија. Гранични пружни прелаз на релацији Хоргош-Сегедин, који су избеглице масовно користиле за илегалан прелазак, биће заштићен контејнерима потпуно обмотаним бодљикавом жицом. У проверу територије иде око 4.300 наоружаних мађарских војника, а полицијски хеликоптери прелећу простор са избеглицама. Мађарски премијер Виктор Орбан упутио је јуче неколико стотина нових полицајаца на границу са Србијом и казао им да заштите „Европу, Мађарску и границе“. Избеглице су користиле последњи моменат да уђу у Мађарску како би наставиле путовање ка Немачкој или Шведској. На Хоргош је јуче стигло више од 10 аутобуса с мигрантима из Београда, Суботица и Кањиже, а према проценама мађарске ТВ М1, синоћ је стигло чак 20.000 људи.
Прочитајте још:10 разлога што мигранти нису као српске избеглицеАСАД: Европа треба да престане да подржава терористе!
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА