Најновије

На корак смо до легализације медицинске марихуане

KРAГУJEВAЦ - Kанабис и медицински препарати од канабиса су лек и Србиjа треба да промени прописе, како би наjтеже оболелима омогућила да њега дођу на регуларан начин и по препоруци лекара, оцењено jе синоћ у Kрагуjевцу на трибини "Употреба канабиса у медицинске сврхе".
Марихуана (Фото: ЈуТјуб)

Марихуана (Фото: ЈуТјуб)

На трибини, коjу jе организовало удружење "Лекализациjа Србиjе" на крагуjевачком Mедицинском факултету, говорила jе неуропсихиjатар Славица Ђукић-Деjановић, коjа jе нагласила да ниjе реч о легализациjи марихуане, већ о томе да jедна иста супстанца у малоj дози, у одређеном облику, може бити лек. "Наши грађани чули су за то и довиjаjу се на различите начине да дођу до тих лекова. Неупоредиво jе боље да постоjи процедура регистрациjе лекова или производња код нас, да у регуларним токовима, али само за оне пациjенте коjима jе то неохподно, лек буде и прописан", рекла jе Ђукић-Деjановић. Према њеним речима, jедна иста супстанца у jедноj дози, у jедном облику, може бити лек, и та иста супстанца може бити нечиjи омиљени отров. "Mарихуана, односно, канабиноиди су средства коjа у одређеноj дози, што jе случаj у Eнглескоj, могу да се користе уз цитостатике, посебно код оних пациjената коjи имаjу тешку муку повраћање и где друга, уобичаjена средства не даjу добре резултате", рекла jе Ђукић-Деjановић. Oна jе навела да су резултати добри и код оболелих од мултипле склерозе, а према неким искуствима, користе се и код глаукома, што jе случаj у СAД. На трибини jе говорио и легендарни кошаркаш Жарко Паспаљ коjи jе рекао да су неки људи из његовог окружења, тешко оболели, користили канабис као лек и да jе њихово искуство позитивно. "Jа на то гледам као jедно у низу средстава коjе сигурно може да помогне. Не кажем да jе то еликсир, спас или било шта, већ да некоме може да помогне, а некоме не може. Рекао бих да као и свака врхунска алтернатива, коjа дефинитивно мозе бити злоупотребљена, самим тим треба да jе под законском регулативом, и да нашим докторима да jедан корак унапред у борби против свега што, рекао бих, мученици гледаjу сваки дан", рекао jе Паспаљ. Циљ трибина у употреби канабиса у медицинске сврхе jе, према речима члана удружења "Лекализациjа Србиjе" Биљане Цинцаревић, да се грађани информишу о открићима и извештаjима великих светских здравствених центара коjи говоре о бенефиту медицинске употребе канабиса. "У нашоj земљи имамо више од 400 диjагноза са позитивним ефектом код људи коjи су се лечили уљем канабиса", рекла jе Цинцаревић.
Прочитајте још:ЖЕЛЕ ПОСАО, А НЕ ПАРЕ: Радници фирми у стечају незаинтересовани за „социјални програм“Моника Белучи гради вилу у Требињу?
Наглашаваjући да jе њен деда гаjио конопљу и да многи у Воjводини знаjу да jе постоjала конопљара коjа jе била успешна у извозу, Цинцаревић jе рекла да на трибинама управо о томе желе да подсете грађане. "Дуго jе конопља, односно канабис, била озлоглашена и претворена у jедну озбиљну, опасну дрога, што ниjе тачно. Mи желимо да скинемо љагу са те биљке и да омогућимо наjтеже оболелим људима да имаjу то право, да могу, након промене закона, да легално купе у апотеци лек за своjу болест", рекла jе Цинцаревић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА