Најновије

ОД ОВЕ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ СТРАХУЈЕ ЦЕО СВЕТ: Иронија је да су постали познати по својим пропалим акцијама! (ВИДЕО)

Израелска обавештајна служба легендарна је у међународним круговима и верује се да стоји иза неких од најважнијих тајних операција у прошлом веку. Међутим само неке од акција су изашле на светло дана, и то често тек после много година.

Мосад (Фото: Јутјуб)

Драматична презентација докумената о наводном иранском војном нуклеарном програму, које је представио премијер Израела Бењамин Нетанијаху редак је случај да израелске власти излазе у јавност с активностима своје обавештајне службе Мосад.

Израел, обично не објављује подвиге Мосада због страха да би то могло да открије изворе обавештајаца. За акције Мосада углавном се чешће сазнавало онда када би ствари испале лоше него обрнуто. Међу најпознатијим успесима је хватање нацисте Адолфа Ајхмана у Аргентини 1960. године, који је касније осуђен на смрт због своје улоге у холокаусту.

Ни то вероватно не би било познато да Мосад није 2012. објавио податке о тој акцији. Један од највећих успеха био је и убацивање човека Мосада у највише редове сиријског вођства.

Израелац Ели Коен успео је да успостави блиске контакте са политичком и војном врхушком Сирије у раним 1960-им годинама и постане главни саветник сириијског министра одбране. Иако је откривен 1965. године, тајне до којих је на том положају дошао помогле су Израелу да оствари брзу победу у тзв. Шестодневном рату на Блиском истоку 1967. године.

Мосад својим великим успехом сматра и хватање "звиждача" – након што је Мордехаи Вануну, бивши техничар у израелској нуклеарној електрани, 1986. британским медијима одао фотографије и детаље израелског програма нуклеарног оружја, Мосадови људи ухватили су га у Италији, дрогирали га, злостављали и тајно превезли бродом у Израел, где је у затвору провео 18 година.

Верује се да су Мосадови агенти одговорни и за низ убистава палестинских милитаната широм света, и за убиства неколико иранских научника који су радили на нуклеарном програму, чак и за Имада Мунија, једног од најистакнутијих команданата Хезбoлаха, који је страдао у експлозији аутобомбе у Дамаску.

Након што је палестинска група "Црни септембар" отела и убила 11 израелских спортиста на Олимпијским играма у Минхену 1972. године, тадашња премијерка Голда Меир наредила је да се у Мосаду оформи посебна група са примарним циљем да се ухвате и казне одговорни из "Црног септембра".

Израелски агенти прогонили су их широм света, све док није дошло до првог Мосадова великог фијаска: у Норвешкој су убили погрешног човека –мароканског конобара Ахмеда Боуцхикхија, ког су заменили са Алијом Хасаном Саламеом, шефом операција "Црног септембра".

Због овог је дебакла на суду је завршило неколико Мосадових обавештајаца.

За Мосад се везује још један фијаско, када су његови агенти 1997. покушали у Аману да убију тадашњег вођу Хамаса Калада Машала. У Јордан су ушли уз лажни канадскли пасош и отровали га, али су убрзо ухваћени. Јордански краљ запретио је напуштањем мировног споразума ако Машал умре, па су из Израела послали противотров, а агенти су ослобођени. Израел је морао да пусти из затвора и духовног вођу Хамаса Ахмеда Jасина.

Тадашњи шеф Мосада Дани Јатом након тога поднио је оставку. Године 2004. Нови Зеланд накратко је прекинуо односе с Израелом након што су двојица агената Мосада ухваћена у покушају да се лажним документима домогну новозеландског пасоша.

Русија хоће војну базу у Србији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Dnevnik.hr, Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА