Најновије

Фејсбук вас прати и без профила

Извештај белгијске комисије за заштиту приватности који је представљен јуче открио је да је Фејсбук пратио све кориснике, чак и оне који су били излоговани са својих профила, односно и оне који немају профил. Начин на који прате је коришћење „колачића“ и тастера „лајк“ који се сада може наћи на 13 милиона сајтова широм света.
Фејсбук (Фото: pixabay.com)

Фејсбук (Фото: pixabay.com)

Према законима ЕУ, сајтови морају да добију дозволу корисника пре него што поставе „колачиће“ на њихов рачунар. Аутоматско постављање „колачића“ од стране сајта је забрањено према законима ЕУ. То значи да када корисник први пут посети сајт мора да добије информацију, односно захтев да ли жели да се на његовом рачунару чувају „колачићи“. Према основним подешавањима, Фејсбук аутоматски инсталира „колачиће“ који прате понашање корисника на свим сајтовима. Помоћу специјалног колачића званог „датр“ они су могли да виде ко све посећује сајтове који у себи садрже „лајк“ тастер. Представници Фејсбука оспорили су извештај истакавши „да је пун фактуалних нетачности“. Такође, додали су да их аутори извештаја нису контактирали како би разјаснили претпоставке. Шта су „колачићи“? То су мале датотеке које се чувају на рачунару док корисник сурфује интернетом. Када први пут посете неку страницу, оне тада шаљу „колачиће“ на рачунар како би запамтиле активности или подешавања корисника, тако да следећи пут када посете исту страницу могу их аутоматски применити. Могу се користити за чување лозинки или формулара.
Прочитајте још:ПАЗИТЕ СЕ: Ако ових 5 ствари објављујете на Фејсбуку, ризикујете своју безбедностНисте платили интернет? Ево како да откријете Wi-Fi пасворд вашег комшије
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА