Најновије

Формиран тим за промену Устава Србије

БЕОГРАД- У Скупштини Србије формиран је тим за промену политичког система државе. Први састанак представници парламентарних странака имаће следеће недеље, а цео посао требало би за коју годину да резултира и променом Устава. Прва решења очекују се до краја године.
Избацују Косово из Устава Србије (Фото: kupindo.com )

Избацују Косово из Устава Србије (Фото: kupindo.com )

Парламентарци позивају и ванпарламентарне странке, стручњаке, представнике цивилног сектора и Српске академије наука и уметности да се придруже Акционом тиму. До тачке на нови текст највишег правног акта, који морају да потпишу председник, премијер, трећина посланика и 150.000 бирача, протећи ће још много воде. План првих корака – смањење броја посланика са 250 на 150, измене Закона о политичким партијама, њиховом финансирању, референдуму и грађанској иницијативи. "Верујем да ћемо до првих решења доћи већ до краја ове године. То је тежак и обиман посао, до коначног циља се долази малим корацима", истакао је председник Акционог тима за промену политичког система Зоран Бабић. Наводи и да ће тај тим саслушати предлог сваког заинтересованог човека у Србији. "Жао ми је што се у медијима пренела вест да ће нам странци писати Устав. Наравно да нам странци неће писати Устав", истакао је Бабић. За почетак, представници свих 12 посланичких група сешће за сто. "Не мислим да је добро лицитирати у јавности са тиме шта ће предложити ова или она посланичка група, или политичка странка. Важно је да дођемо до консензуса, важно је да дођемо до што квалитетнијег законског оквира и решења са којима ћемо изаћи пред грађане", истиче Ђорђе Милићевић из СПС-а. Јанко Веселиновић из СДС-а каже да та странка неће учествовати ако израда закона буде политичка завеса за заклањање од других актуелних питања која се тичу стандарда грађана и тешког стања у земљи. "Надамо се да овога пута то неће бити политичка фарса", каже Веселиновић.
Прочитајте још:Украјина гради “Европски зид“ на граници са РусијомШутановац „попљувао“ четнике испред Палате правде
Уз поруку да са уставним променама не треба журити, позив очекују и стручњаци. "Предстоји један озбиљан посао, али за једну државу каква је Србија, која тежи европским интеграцијама, основно је да поштује европске вредности. Једна од основних европских вредности јесте стабилност Устава. Устав не сме често да се мења", тврди професор уставног права Владан Петров. Актуелни Устав једногласно је усвојен 30. септембра 2006. године. Недељу дана касније, грађани су највиши правни акт потврдили на референдуму, а парламент га је прогласио 8. новембра. Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА