Најновије

Руси забранили Французима да продају Мистрале

МОСКВА - Русија жели 1.163 милијарди евра (1,32 милијарди долара) од Француске у накнаду за отказивање уговора за испоруку два носача хеликоптера Мистрал, изјавио је руски извор у петак.
600 000 000 евра по комаду (Фото:Јутуб)

600 000 000 евра по комаду (Фото:Јутуб)

Француски председник Франсоа Оланд је дошао под притиском на одлуку од својих западних савезника да не достави Мистрале због улоге Русије у украјинској кризи. Он је рекао да је поводом уговора из  2011-те године, који је вредан 1,19 милијарди евра, разговарао са руским председником Владимиром Путином прошлог месеца, а Москва је саопштила да је спремна да прихвати новчану надокнаду, ако Париз не испуни договор. "Оба Мистрала су изграђена за руску морнарицу, за наше хеликоптере, наше системе контроле, нашу инфраструктуру. Ови бродови се не могу дати  некој трећој земљи сада ни под каквим околностима, ово је питање државне безбедности", изјавио је за Интерфакс високи званичник министарства одбране Руске Федерације. Портпарол Кремља поновио је у петак да је Русија спремна да прихвати новчану надокнаду, ако Француска обустави испоруку и додао да питање није била велика главобоља у односима између две земље. "Принцип је следећи - или робе или новца", рекао је портпарол Дмитриј Песков, новинарима, додајући да су се Путин и Оланд сложили са тим. Песков није коментарисао о детаљима Коммерсант извештаја у којем пише да "Француска жели да препрода два Мистрала пре него што компензује Русију, а да  је Москва желела да види новац, пре него трећа земља добија уговор". Портпарол Кремља поновио је у петак да је Русија  спремна да прихвати новчану надокнаду ако Француска обустави испоруку и додао да питање није била велика главобоља у односима између две земље.
  Прочитајте још:Ево зашто Немачка напушта амерички систем „Патриот“ (ВИДЕО)Нобеловац оптужио Обаму да омогућава корпорацијама да контролишу светБОРБА НЕПРЕСТАНА: Погледајте како је владика Амфилохије одговорио на казну манастиру Острог!
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА