Најновије

Сазнајте који су то многобројни позитивни ефекти трешње на наше здравље!

Чудотворно воће против умора и стреса, али и целулита и бора.
Трешње (Фото: pixabay.com)

Трешње (Фото: pixabay.com)

Напокон је почела сезона трешања! Време је да се навали на ову укусну, слатку, али понајприје здраву воћку. Познато је да су трешње неизоставан састојак у кухињи за слатке десерте и колаче, али време је узети у обзир и здраву страну овог воћа. Управо трешњама од давнина приписује се читав низ лековитих својстава које имају врло позитивне учинке на људско тело. Она садржи све витамине, минерале и влакна те има најнижи гликемијски индекс, а богата је и калијумом који је заслужан за излучивање воде из организма. Може се похвалити да држи треће место од свег воћа које успешно снижава лош холестерол у крви.

Уклањају разне упале и болести

Ако патите од неког облика алергије, астме, мигрене или имате неку упалу у телу уместо за таблетама посегните за трешњама оне су богате антиоксидансима ,а користе се као природно противупално средство. Двадесетак трешања дневно може без проблема заменити аспирин или андол. Такође антибактеријске супстанце из овог воћа позитивно делују на зубе па могу спречити настанак зубних наслага или пак каријеса. Оно што је најважније користе се већ годинама у борби против неких озбиљнијих болести попут рака, у превенцији срчаних болести , ублажавање болова узрокованих гихтом и артритисом.

Добре за мршављење и уклањање умора

Весела вест за све који се боре с вишком килограма је да им трешње у томе могу помоћи. Енергетска вредност у 100 г. им износи свега 32 калорије. Уз то имају велики постотак воде, немају масноће и убрзавају метаболизам. Оне јачају везивно ткиво тако да спречавају настанак бора и вашем лицу враћају природан сјај, а осим што бришу боре, бришу и ружни целулит с којим се свакодневно боримо. Свеже црвене трешње већ на сам поглед изазивају у нама осећај среће, а потврђено је да њихово конзумирање побољшава расположење и отклања физичку и умну исцрпљеност, а довољно их је свега 250 грама дневно. Савет како да вам кожа заблиста : Изаберите што зрелије и меснатије трешње, извадите им коштице и затим их згњечите. Направите густу смесу у коју можете додати кап ружине воде. Нанесите на лице и врат и држите 20 мин., након тога исперите млаком водом.
Прочитајте још:ОПРЕЗНО СА СОЛАРИЈУМОМ: Ево које полне болести можете да добијете!ОВО ВЕЋ НИЈЕ НОРМАЛНО: Зашто све више људи обољева од алергије на полен?
Извор: haber.ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА