Најновије

Ако сте хронично неиспавани, један од разлога би могао да буде - аларм на телефону

И не само то. Истраживање урађено на 450 запослених којима су научници уз помоћ преносних уређаја мерили дужину сна и откуцаје срца доказало да одлагање аларма неће помоћи - напротив

Људи којима треба аларм за буђење, уморнији су од оних који се буде без њега, резултати су студије урађене на 450 запослених којима су научници уз помоћ преносних уређаја мерили дужину сна и откуцаје срца.

Њих 57 посто будило се уз помоћ аларма и по правилу били су мамурнији од оних који су се будили природно јер им је аларм пореметио природан циклус спавања. Људи који су се будили природним путем, спавали су дуже и пили мање кафе током дана. Такође, осећали су се мање уморно.

Када се будимо природно, кажу научници, организам активира "одговор на стрес" мало пре буђења како би нас за то припремио и разбудио. Али, буђењем уз звук аларма тај се природан одговор прескаче и доводи до прекида циклуса сна.

Алармом су се највише служиле и умором су биле највише погођене такозване ноћне птице, каже се у истраживању које је објављено у часопису Слееп.

А шта је са онима који након првог аларма одложе буђење за још пет или десет минута?

Уз јутарњи аларм би прво требало помислити на то да је време за устајање, а не да треба спавати дуже, јер недостатак сна нећемо решити ако притиснемо одлагање аларма. Циклус спавања је стање које обнавља, познатије под називом РЕМ, а то је раздобље током ког сањамо. Оних пет или 15 минута сна које добијемо након што притиснемо одлагање аларма без сумње није то, јер у том раздобљу нећемо добити најбоље од процеса спавања.

НЕМА НИШТА ОД ВОЈНОГ РОКА: Само плаше народ ратом, али "глупи велики...

Извор: нсузиво.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА