Најновије

"Ударио Тома војском на Вучића"

"Ударио Тома војском на Вучића", све гласније коментарише српска јавност супротстављене ставове председника Србије Томислава Николића и премијера Александра Вучића о протесту припадника Војске Србије, незадовољних материјалним положајем.

Николић (Фото: Синхуа)

Николићев став да не могу на Војсци да се преломе мере штедње, опречан Вучићевом да држава не може да исплаћује оно што нема, део јавности тумачи се као "бацање предизборне рукавице" шефа државе и нервозу што не добија подршку лидера напредњака за још један мандат на Андрићевом венцу.
Николић је, према оцени војног аналитичара Љубодрага Стојадиновића, реаговао јер је Вучићево понашање доживео као даљу маргинализацију.
- Председник државе је командант Војске Србије, али је премијер све надлежности преузео и Николића претворио у церемонијал мајстора који полаже венце и прима амбасадоре - појашњава Стојадиновић.
Премијер који понавља да је све у земљи савршено добро, сада је, како акцентира саговорник, драматично збуњен отпором из војске.
- Војска не може непосредно да утиче на стање у земљи, али је уздрмала Вучићев ауторитет. За премијера је мач са две оштрице и гурање шефа државе као главнокомандујућег војском у други план. Уколико председник и премијер не играју игру доброг и лошег полицајца који су на истој страни, онда је јасно да Вучић хоће да покаже да Николић нема шансе на председничким изборима и да једино он остаје као кандидат владајућих напредњака. У ствари, премијер има страх од кохабитације са евентуалним политичким противником на функцији председника, јер таква ситуација може да буде почетак краја Вучићеве власти - закључио је Стојадиновић.

"Пораз" у таблоиду

Томислав Николић је већ доживео крах, али на онлајн изборима у организацији једног београдског таблоида блиског властима на којима је Вучић, како наводе, са више од 23.000 гласова демонстрирао апсолутну надмоћ, не само над Николићем, већ и осталим кандидатима.

Кривична пријава против Диковића

Синдикат Војске Србије поднео је тужбу против начелника Генералштаба Љубише Диковића због опструкције војног протеста протеклог викенда. ГШ је, каже лидер синдикалаца Новица Антић, наредио масовне активности неуобичајене викендом да би спречио долазак војника на протест. Тврде да је тако заправо забрањено да буду на скупу, па јавну захвалност министра одбране Зорана Ђорђевића војницима који нису подржали протесте, тумаче као сарказам.
Љубодраг Стојадиновић указује да су министар одбране, као тотални аматер и поданички генерали покушали да спрече излазак војске.
- Начелник ГШ Љубиша Диковић је требало да подржи оправдане захтеве војника који платом не могу да подмире ни дажбине за стан и да часно оде у пензију- сматра овај аналитичар.
Војни синдикалци, настављају и са обелодањивањем незаконитости, криминалних радњи и подсећајући да ни војник по уговору не може засновати радни однос, ако је осуђиван за најмањи прекршај, истичу да чак ни најтежа кривична дела против службене дужности нису била препрека за постављење Ненада Нерића на дужност државног секретара у Министарству одбране. Пресудом Окружног суда у Краљеву из јула 2007, Нерић је правноснажно осуђен на пола године затвора за проневеру у помагању.
Извор: vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА