Најновије

ДОМАЋИ ЗАДАТАК ЗА ЦИПРАСА: Ево шта Грчка мора да уради за трећи пакет спаса

БРИСЕЛ - Трећи "пакет спаса", договорен током маратонских преговора Четворке - Грчка, Француска, Немачка и ЕУ - нема одредбу о привременом изласку Атине из еврозоне, али она добила тежак домаћи задатак.
Ципрас (Фото: ЈуТјуб)

Ципрас (Фото: ЈуТјуб)

Две тачке су најважније: договор о посебном фонду имовине Грчке (врста монетизације) са средствима из којих ће се смањивати грчки дуг и закони које по хитном поступку грчки парламент мора да усвоји до среде. Тај посебни фонд од 50 милијарди грчке имовине (добијене приватизацијом) биће у Грчкој, а не у Луксембургу, што је био камен спотицања. Из тог фонда 50 одсто биће употребљавано за смањивање дуга, а остало на докапитализацију банака. Један део грчка влада може да употреби за инвестицие. Тако је Грчка с једне стране добила могућност да повратити поверење кредитора и инвеститора, а с друге стране прилику да разговара о репрограмирању дуга раније него што је било предвиђено. Ево како ће све то изгледати: 1. Грчки парламент мора да потврди споразум и до среде да усвоји законе да би се одмах почело с реформама. 2. Еврогрупа ће на телеконференцији (вероватно у среду увече) одобрити договор. Споразум морају да одобре и парламенти неких чланица ЕУ, укључујући Немачку. То треба да се заврши до краја седмице. 3. Еврогрупа овлашћује институције да започу да преговарају с Грчком о новом пакету помоћи. Процењује се да ће се то отегнути на цео август. У међувремену сви надлежни раде на премошћавању споразума: наиме, Грчкој ће током лета доспети рате тешке више од 7 милијарди евра, а паре од трећег пакета неће моћи да добије до краја августа, па институције ЕУ већ данас почињу да траже начин како да помогну Атини да премости тај период.
Прочитајте још:Порошенко: „Рекордан“ број руских војника на граници са УкрајиномОКОНЧАНА ТАЛАЧКА КРИЗА: Ослобођено 18 људи у близини ПаризаТАЛАЧКА КРИЗА У ПАРИЗУ: Наоружани нападачи држе као таоце 10 особа
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА