Најновије

ГОРИ СКЛАДИШТЕ ИБАРСКИХ РУДНИКА: 20.000 тона угља захваћено пожаром!

КРАЉЕВО - Већ неколико дана специјализоване екипе Ибарских рудника из Баљевца на Ибру покушавају да угасе пожар на депонији ископаног угља у близини површинског копа Прогорелица, недалеко од Ушћа код Краљева, где од укупно 40.000 тона депонованог угља гори половина "црног злата".
Гори угаљ (Фото: pixabay)

Гори угаљ (Фото: pixabay)

Како истиче Срећко Бонџић, директор Ибарских рудника, на депонији се налази угаљ који, због недостатка вагона, још није испоручен Термоелектрани Никола Тесла у Обреновцу. Иначе, у Ибарским рудницима месечно се ископа 14.000 до 15.000 тона, а отпреми највише 10.000 тона. Због тога угаљ мора да се депонује и чека на транспорт. "Ватра тиња дуже од три седмице, а посебно се разбуктала у последњих неколико дана, али су наши ватрогасци и друге службе у петак и четвртак успели да пожар ставе под контролу" истиче Бонџић и наглашава да се на железничкој станици у Баљевцу на Ибру налази још 60.000 тона неиспорученог угља који такође лако може да букне и који би што пре требало испоручити Термоелектрани Никола Тесла у Обреновцу. "Надамо се да ће за неколико дана ватра бити потпуно угашена", каже Бонџић. Директор Бонџић објашњава да је ватру изазвао оксидациони процес (природно самозапаљење) што је иначе честа појава на депонијама свеже ископаног угља. Он наглашава да оксидација угља тешко може да се спречи и да у пожару на копу Прогорелица није било узрока у људском или неком другом фактору, нити су самозапаљењу допринеле енормно високе температуре ових дана. "Оксидациони процес захватио је око 15.000 до 20.000 тона. Колико је од тога изгорело, још не можемо да утврдимо. Штета је сигурно велика, али није могла да се спречи. Једини начин је правовремена испорука. Постоје и неке методе да се предупреди оксидација, али оне су веома скупе" наглашава Бонџић.

Нису звали ватрогасце

Директор Бонџић каже да нису позиване ватрогасне екипе из Рашке и Краљева, јер Ибарски рудници имају за ове случајеве боље опремљене и специјализоване ватрогасне службе. "Није то шупа или кућа која гори, па да одмах зовемо ватрогасце" каже Бонџић. "За овакве пожаре потребна је посебна опрема и специјализовани људи. Све је предузето што је било потребно, али смо и у сталном контакту са ватрогасцима".
Прочитајте још:
Извор: novosti.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА