Најновије

Инцко "ложи" Вучића: Ући ћеш у историју!

САРАЈЕВО - Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је да српски премијер Александар Вучић има фантастичну прилику да дође у Сребреницу и ода почаст жртвама, те да, како је рекао, са позитивним изјавама уђе у историју.
Валентин Инцко - познат по мржњи према Додику! (Фото: ЈуТјуб)

Валентин Инцко - познат по мржњи према Додику! (Фото: ЈуТјуб)

Инцко је у интервјуу за Радио Слободну Европу рекао да мисли да ће британскa резолуција о Сребреници бити данас усвојена у СБ УН, преноси Танјуг. Упитан хоће ли Русија уложити вето како је то од ње тражила Србија, Инцко је рекао да у вези са том резолуцијом ништа није спорно, те да су Енглези само хтели да подсете на тај датум. "Зна се шта се тамо десило 11. јула, а то је геноцид и то је потврђено од међународних судова. Мислим да су Енглези само хтели да подсећају на тај датум и тамо има елемената помирења, сарадње и да се то више не понови. Она би требала бити усвојена", рекао је први човек ЕУ у БиХ. На опаску да је председник Републике Српске Милорад Додик изјавио да ће, уколико британска резолуција буде усвојена, то значити и распад БиХ, Инцко је рекао: "Мислим да то није намера британске резолуције, него само да се пијететно направи успомена на тај догађај. Мислим да ово треба да прође и да се достојанствено заврши комеморација у Сребреници, а након тога окренемо ново поглавље које треба да буде поглед у будућност". Инцко је рекао и да мисли да је Додик показао "два лица". "Додик је био пре неколико недеља у Сребреници и тамо је одао почаст свим жртвама. Такође, обећао је да ће се пут од Сребренице према Бајиној Башти асфалтирати и он је асфалтиран. Друге изјаве, заиста, нису прихватљиве...", рекао је Инцко. Упитан шта очекује од посете немачке канцеларке Ангеле Меркел БиХ у четвртак, Инцко каже да би она можда требало нешто да каже о ургентности.
Прочитајте још:СРС: Напредњаци у Бегечу потучени до ногу!ДС пук’о од срамоте због писма британској краљици
"Време истиче, сви иду напред, а БиХ заостаје. Значи, урегнетност, хитност, треба истаћи", навео је и додао да ситуација у БиХ у овом тренутку можда није тежа у односу на период пре његовог доласка на позицију високог представника, али да је његов осећај да сада има мање наде и оптимизма. "Ја сам овде био први послератни амбасадор Аустрије и осетио сам тада огромну енергију и оптимизам. Осећам да тог оптимизма више нема, и те наде више нема", навео је Инцко. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА