Најновије

Колинда задовољна односима са Србима: Пуповац само скупља гласове за изборе

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић оценила је да изјаве председника СНВ-а и саборског заступника Милорада Пуповца не доприносе достигнутом нивоу заштите права националних мањина у Хрватској и могу се, како је навела, разумети једино у контексту надолазећих избора.

Колинда (Фото: Јутјуб принтскрин)

Колинда (Фото: Јутјуб принтскрин)

Пуповац је у изјави за хрватску Н1 ТВ рекао да би се одрекао неких изјава српског председника Томислава Николића да се хрватска председница током облежавања војно-полицијске акције Олуја оградила од повика "За дом спремни" и "Убиј Србина".

Китаровић је путем Фејсбука поручила да је задовољна достигнутим нивоом заштите права националних мањина у Хрватској, те да је на политичарима да граде поверење и омогуће суживот између већинског хрватског и припадника националних мањина, посебно српске. - Томе засигурно не придоносе најновије изјаве Милорада Пуповца, које се могу разумети једино у контексту надолазећих избора. Но, избори ће проћи, а за поправљање нарушених међунационалних односа требаће пуно времена и труда. Стога позивам на одговорно и толерантно политичко деловање, чак и ако оно понекад и не доносило понеки глас више - навела је Грабар Китаровић. Она је навела да је Хрватска држава јака онолико колико су заштићени њени најрањивији грађани. - На нама политичарима велика је одговорност да својим делима и речима градимо поверење и омогућавамо суживот између већинског хрватског народа и припадника националних мањина, посебно српске - навела је хрватска председница. Обраћање Колинде Грабар Китаровић уследило је убрзо након што су медији објавили да је Пуповац рекао да би се оградио од изјава председника Николића са којим се често не слаже, да се хрватска председница оградила од узвика  "За дом спремни" и "Убиј Србина". Грабар Китаровић, а ни премијер Зоран Милановић, међутим, нису се огласили након што је вуковарско Градско веће у понедељак донело одлуку да са натписа на јавним институцијама у том граду протера ћирилицу.
Прочитајте још:ПУПОВАЦ ПОРУЧИО КИТАРЕВИЋКОЈ: Можемо причати када се оградиш од повика „убиј Србина“ВУЧИЋ ПОРУЧИО ХДЗ-у: Србија се бори за права Срба у Хрватској и увек ће то чинити!ИВАНОВИЋ: „Издржаћу, водим борбу за достојанство Срба на КиМ“
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА