Најновије

Папа уверава СПЦ да је Степинац светац

Загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић рекао је да је папа Фрања лично уверен да Алојзије Степинац треба да буде проглашен светим, пише Јутарњи лист.
Папа Фрања (Фото: Flickr)

Папа Фрања (Фото: Flickr)

Он је навео да је папа одговорио на писмо српског патријарха Иринеја речима да су његови приговори већ били предмет истраге из које произилази да је Степинац био “пастир посвећен спасу душа, веран следбеник Христа и узор хришћанског живота“. “Уједно се наводи да су се такве оцене дугују савести и стручности историчара и теолога који су учествовали у испитивању. Будући да из писма патријарха Иринеја Светом Оцу произилази да Српској православној цркви нису довољно јасни аргументи по којима је Алојзије свет, папа Фрања је предложио формирање Радне групе од католичких и православних стручњака која ће преиспитати та њима спорна питања као и ратне догађаје у којима су укључени Хрвати и Срби“, рекао је Бозанић. Он је додао да је папа предузео посебан, неочекиван екуменски корак без преседана у историји. “Свети Отац жели да СПЦ упозна наше аргументе зашто је кардинал Степинац светац, као и да се његова канонизација догоди у бољим односима две цркве. Важно је рећи да СПЦ не улази у сам процес канонизације Степинца, шта је учињено неће се преиспитивати, нема ревизије процеса. Процес за проглашење светим Степинца је дошао до самог краја. Папа не жели да одустане од тога и уверен је у светост Алојзија“, закључио је Бозанић. Због сарадње са окупатором и усташама Степинац је осуђен на 16 година затворске казне, али је 1951. пуштен у кућни притвор у родно село Крашић, где је као знак подршке Ватикана 1952. добио звање кардинала и где је умро 10. фебруара 1960. од ретке болести полицитемије.
Прочитајте још:УДРИ БРИГУ НА ВЕСЕЉЕ: Мигранти се проводили у центру Београда (ВИДЕО)Преминуо академик Милорад ЕкмечићВелико интересовање за добровољно служење војног рока
Извор: Јутарњи лист  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА