Најновије

Путевима Немањића: Овде су се помирили Стефан и Вукан (ФОТО)

Долина Ибра дуго је била кичма Немањићке Србије. Дуж њених обала су распоређени најважнији манастири и градови Рашке. Недалеко од Рибарића, на падинама Мокре горе, налази се манастир Црна Река. 
Тврђаве и манастири у доњем току Ибра (Фото: Регата Тврђава)

Тврђаве и манастири у доњем току Ибра (Фото: Регата Тврђава)

На обалама Рашке, леве притоке Ибра, налазе се град Рас, манастири Сопоћани, Ђурђеви ступови и Петрова црква. 

Петрова црква (IX век), данас на периферији Новог Пазара. Најстарији је сачувани споменик српског сакралног градитељства и једино преостало црквено здање из пренемањићке Србије. Два километра западно одатле је манастир Ђурђеви ступови (XII век). Подигао га је и посветио светом Ђорђу сам родоначелник Немањића Стефан Немања. Капелу поред цркве саградио је краљ Драгутин и у њој. од 1316. почива.

На Ибру, наспрам старог града Брвеника, налази се манастир Нова Павлица (XIV век), задужбина браће Мусића, сестрића кнеза Лазара који су са њим скончали на Косову 1389. У непосредној близини је и Стара Павлица. Десет километара удаљени манастир Градац (XIII век) задужбина је краљице Јелене Немањић (Анжујске), жене Уроша Првог, која и почива у манастирској цркви Благовести. Три километра југоисточно од Рашке је и манастир Кончулић (XII век), задужбина можда и самог Немање.

Манастир Студеница (XII век), 11 километара западно од места Ушће на Ибру, задужбина је Стефана Немање. Манастир Жичу и њен „седмоврати храм“, шест километара од данашњег Краљева према Матарушкој Бањи, подигао је Стефан Првовенчани, а радове на уређењу цркве завршио Свети Сава. Ту је било прво седиште аутокефалне српске архиепископије. Ту је крунисан Стефан Првовенчани, потом још шест владара из лозе Немањића.

Црква Св. Николе у Ушћу

Међу свим тим светињама налази се и јавности мање позната црква Св. Николе у Ушћу, место где су се по народном предању помирили синови Стефана Немање, Стефан и Вукан.

Управо на месту где ће касније, у спомен на овај догађај, бити подигнута црква, над моштима Св. Симеона, које су тада из Хиландара преношене за Студеницу, окончан је братоубилачки рат који је претио да уништи средњовековну Србију.

До помирења Вукана и Стефана дошло је крајем 1206. или почетком 1207. године када се верује да се пренос моштију Св. Симеона догодио. Тачно време изградње цркве Св. Николе није познато али се верује да је направљена у 14. веку јер је сачуван део живописа из тог времена.

Ушће се налази на ушћу Студенице у Ибар, а црква Св. Николе је на колометар и по од Ибарске магистрале на путу који води ка манастиру Студеница који је налази на 10 километара. Нажалост до цркве нема ни знака, па она остаје скривена за многе вернике и туристе који посећују Студеницу.

[caption id="attachment_497167" align="aligncenter" width="650"]Црква Св. Николе у Ушћу (Фото: Правда) Црква Св. Николе у Ушћу (Фото: Правда)[/caption]

Црква Св. Николе у Ушћу симбол је помирења и српске слоге. Окружена велелепним немањићким манастирима незаслужено је пала у заборав и остала непозната широј јавности.

И данас, као и тада Србима је потребна слога, ако вас пут нанесе у Ушће, свратите у цркву Св. Николе и помолите се "Дај Боже да се Срби сложе".

Плажа Ушће

Осим цркве Св. Николе, Ушће је препознатљиво и по прелепој природи и реци Студеници на којој се налази и прелепа плажа. Репортажу из Ушћа можете прочитати ОВДЕ.

Прочитајте још:РЕГАТА ТВРЂАВА: Поносно бранили заставе средњовековних српских градоваСРБИН НА ВРХУ РУСКЕ ИМПЕРИЈЕ: Како је гроф Михаило Милорадовић 16 дана био диктатор царства Извор: srbijanet.wordpress.com/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА