Најновије

Србија као тампон-зона између миграната и ЕУ

Мађарски закони нису у складу са међународним правом, и то може да буде аргумент Србије да не прихвати мигранте из Мађарске, иако се на то обавезала споразумом о реадмисији, објашњава правник Никола Ковачевић.

Мигранти праве хаос (Фото: Ројтерс принтскрин)

Мигранти праве хаос (Фото: Ројтерс принтскрин)

Неколико стотина миграната који су се нашли  на „ничијој земљи“ између Мађарске и Србије штрајкује глађу. После одлуке Мађарске да више не прима избеглице које долазе из Србије, а која је на снази од 15. септембра, ствари су почеле додатно да се компликују.

Коментаришући изјаву српског министра за социјална питања Александра Вулина да Србија неће примити назад оне који су прешли у Мађарску, портпарол мађарске Владе Золтан Ковач упозорава да је Србија чланица за пријем у ЕУ али и да „мора да поштује међународне обавезе и потписане споразуме, међу којима и споразум о реадмисији“.

У серији ланчаних реакција које су уследиле након што је Мађарска пооштрила контролу на граници са Србијом, најдаље је отишао државни секретар из Министарства за рад и социјална питања Ненад Иванишевић. Он је рекао да Србија неће примити избеглице које Мађарска буде враћала, па макар морала да на границу постави  — војску.

Да ли то, међутим, значи и да Србија има правну обавезу да прихвати мигранте које Мађари буду враћали?

Никола Ковачевић, правник у Београдском центру за људска прва, објашњава да је питање врло компликовано, јер Споразум о редмисији обавезује Србију да све људе који су незаконито са њене територије прешли на територију било које земље прими назад.

Он додаје да се по новим прописима избеглицама ускраћује право да затраже азил у Мађарској, јер се Србија сматра сигурном земљом.

Радош Ђуровић из Центара за помоћ и заштиту тражиоцима азила каже да ће због мађарске одлуке многи бити враћени у Србију, а онда ће се поставити питање где их сместити.

Вулин очекује главни притисак на северним границама, и најављује да ће Сомбор, Кикинда, Кањижа, Суботица и Шид добити читав низ мањих центара привременог карактера где ће избеглице бити смештене. Српски министар је уверен да ће мигранти пронаћи пут до жељеног одредишта.

Прочитајте још:

Мигранти ће у Србији чекати колико год треба док се не отвори граница Мађарске

НЕ ПОМАЖЕ НИ ЖИЦА: Мађари на граници поставили ограде од лима!

Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА