Најновије

САУДИЈЦИ ПОГУБИЛИ 47 ОСУЂЕНИХ! Због шиитског свештеника Иран прети: "Ово ћете скупо платити!"

РИЈАД - Саудијска Арабија погубила је данас 47 људи осуђених за тероризам укључујући истакнутог шиитског свештеника Нимр ел Нимритса. Уследиле су жестоке реакције у Ирану, Ираку, Јемену, Бахреину и другим земљама региона.
Нимр ел Нимритс (фото: presstv.ir видео принтскрин)

Нимр ел Нимритс (фото: presstv.ir видео принтскрин)

Већина погубљених били су укључени у нападе Ал Каиде од 2003. до 2006. године, навело је саудијско министарство унутрашњих послова у саопштењу, преноси Ројтерс.
Иран, у коме већину чине шиити упозорио је да ће Саудијску Арабију "скупо коштати" погубљење Ел Нимритса.
АП оцењује да би погубљење Ел Нимритса могло подстаћи демонстрације шиита који су у мањини у Саудијској Арабији, која је углавном концентрисана на истоку државе и Бахреину. Ел Нимритс је жестоко критиковао владу на Бахреину где је монархија на чијем су челу припадници сунита угушила протесте шиита 2011. године. Амнести интернешенел је оценио да је убиство свештеника било део кампање саудијских власти да сузбије противнике. Пре хапшења 2012. године Ел Нимритс је рекао да народ не жели владаре који убијају демонстранте. Саудијско министарство унутрашњих послова оптужило је Ел Нимритса да стоји иза напада на полицију и да ради за шиитски Иран, највећег регионалног ривала Саудијске Арабије. Оштре реакције због погубљења свештеника Погубљење свештеника Ел Нимритса изазвало је жестоке реакције у Ирану, Ираку, Јемену, Бахреину и другим земљама региона. Иранско Министарство спољних послова оптужило је Саудијску Арабију да подржава тероризам и убија противнике режима, преноси Ројтерс. "Саудијска Арабија подржава терористе и радикалне суните, убијајући и сузбијајући оне који критикују владу у земљи", саопштио је портпарол министарства Хусеин Џавер Ансари, како преноси ИРНА. Огласио се и јеменски покрет Хути који је саопштио да је реч о "светом свештенику" оштро критикујући власт у Саудијској Арабији. "Краљевска породица Ел Сауд је данас погубила светог ратника, великог свештеника Нимр Бакр ел Нимритса после лажног суђења које је представљало јасно кршење људских права", наведено је на званичном сајту Хута. У Бахреину су због убиства свештеника избиле демонтрације, а полиција је употребила сузавац да растера учеснике. Демонстранти у острвској краљевини, где су на власти сунити, носили су слике Ел Нимритса а до сукоба са полицијом је дошло у шиитском муслиманском селу Абу Саиба западно од Манапе, главног града. Погубљење је осудио и Хезболах, преноси Ројтерс.
Прочитајте још: 
Извор: Танјуг, Гардијан, РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА