Најновије

ФИЛМ КОЈИ СУ СВИ ЧЕКАЛИ: Путин о рушењу Југославије, светском поретку и улози Русије у њему (ВИДЕО)

Нови документарни филм „Светски поредак“ ексклузивно је емитован на руском телевизијском каналу Русија 1, а председник Владимир Путин био је међу онима који су за потребе филма интервјуисани.
Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

Документарац је подељен у седам епизода: „Пад система са Јалте“, „Демократија: Прва крв“, „Технологија обојених револуција – насилна демократизација“, „Европа као европски вазал и Мигрантска криза као резултат демократизације САД“, „Гаранције за стабилан развој у свету – јединство кроз различитост“, „Геополитичка борба мора бити цивилизована“ и, на крају, „Интерес земље изнад свега“. Сви делови су коначно постали доступни и публици ван Русије и можете их погледати у овом чланку. Као саговорник, Путин је и био најважнији извор информација за документаристе. Било је речи о готово свим светским проблемима, а овде ћемо поменути само најважније закључке до којих је руски председник дошао. Путин је нагласио да је важно бити опрезан када је у питању нуклеарно оружје, наводец́и да, иако Русија држи своје нуклеарке спремне, „она никада не би замахнула својом нуклеарном палицом ка другима.“ – Надам се да ни једна особа на планети није довољно луда да се усудио да користи нуклеарно оружје – рекао је Путин.

НАТО агресија на Југославију

У другом делу, „Демократија: Прва крв“, документарац се бави распадом Југославије и агресијом НАТО пакта, али и америчким интервенцијама у Авганистану, Ираку, рату у Либији итд. Међу саговорницима се, између осталих, налазе и премијер Србије Александар Вучић, председник Томислав Николић и наш чувени филмски режисер Емир Кустурица. – Рат у Југославији показао је свим странама колико је наша цивилизација празна… без икаквих принципа и идеала – истакао је Кустурица.

Недостаци националних влада нису разлог за интервенцију

По питању страног мешања у унутрашње ствари држава, руски председник је рекао да недостаци националних влада не би требало да буду разлог за интервенцију. – Најважније је да се не подривају легитимне владе и да се не да уништава њихова државност, чак и ако се чине несавршеним – рекао је председник. – Мислим да нико никада не би требао да намета било какве вредности, које он/она сматрају исправним, на друге. Ми (Русија) имамо своје вредности и своје идеје о правди – објаснио је Путин.

Неке земље мисле да могу Русији да наређују како да се понаша

Неке земље су изгледа „изгубиле осећај за реалност“ те мисле да могу да говоре Русији како да спроведи своју политику. То се нец́е догодити, нагласио је Путин. Геополитика је одвуке била важно питање у свету. Ипак, Путин сматра да, ако се геополитичка борба не може избећи, онда би барем требало да буде цивилизована, са принципима који су универзално прихваћени и надгледани. – Од суштинског је значаја за будући развој изградити односе тзв. геополитичке борбе која је неизбежна и то је нормално. Али потребно ју је спровести у складу са цивилизованим правилима – рекао је Путин. Очигледно, Украјина је била и на Путиновом уму. – Када је реч о Украјини и постсовјетским земљама уопште, ја сам уверен да положај наших западних партнера – Европе и САД – нема везе са заштитом украјинских интереса, већ са покушајима да се спречи поновно стварање Совјетског Савеза. При том, нико не жели да нам поверује када кажемо да Русија нема за циљ поновно стварање Совјетског Савеза – рекао је председник.

Проблем Европе је што нема независну спољну политику

Према Путину, Запад данас схвата да је направио грешку подржавши пуч против владе у Украјини. Међутим, за сада Запад није спреман да то и призна. – Не можете побољшати ништа организовањем државног удара. Да ли се нешто побољшало у земљи? Моћ је у рукама олигарха – истакао је Путин. – Нико не жели да финансијски подржи Украјину … Истовремено, они (Запад) желе да пребаце финансијски терет на Русију … Хајде да поделимо ризик, рекли смо. Спремни смо да реструктурирамо украјински дуг према Русији… Они не желе да поделе тај ризик – рекао је руски лидер. Путин је такође дотакао својих комшија на европском континенту, наводећи да је „проблем у Европи то што нема независну спољну политику. Уопште.“ – Улога Немачке, која може и треба да делује на међународној сцени, не може се занемарити да би се променила постојећа међународна клима која тежи повећању стабилности – рекао је Путин.
Прочитајте још:НЕ, НЕ ИДЕ У „РИКВЕРЦ“: Нови руски супертајни ловац (ВИДЕО)Година „Армате“,“Јарса“, Т-50 и роботa: Kаква ће бити 2016. година за руску војску?СНИМИЛИ СМРТ: Ово је несвакидашњи снимак – џихадиста разнет у крупном кадру! (ВИДЕО)
Извор: 1tv.ru

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА