Најновије

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ПИСАО ПАПИ ФРАНЦИСКУ: Прекините процес канонизације Степинца - он је подржавао Усташе!

БЕОГРАД - Српски патријарх Иринеј рекао је да је Српска православна црква против канонизације некадашњег загребачког надбискупа, кардинала Алојзија Степинца, јер је он био једна од водећих личности у пронацисичкој Независној Држави Хрватској, а ништа није учинио да заштити српски народ од геноцида.
Патријарх у манастиру Крка (Фото: ЈуТјуб)

Патријарх у манастиру Крка (Фото: ЈуТјуб)

Поглавар Српске православне цркве рекао је да је у два писма папи Фрањи поручио да због тога Степинац не може бити проглашен за свеца. Патријарх Иринеј је у писмима навео да није тачно да је Степинац спашавао Србе и Јевреје у Другом светском рату, већ да је подржавао нацистички усташки режим, пишу београдски медији. Поглавар СПЦ-а рекао је да је у писмима папи навео само оно што су историјске чињенице, а да је ствар Ватикана како ће те аргументе сада тумачити. „Ми смо казали оно што се историјски десило, да је Степинац био једна од водећих личности тога времена и да ништа није учинио да заштити један народ, једну цркву. А могао је. Нисмо добили одговор, али како смо закључили, о нашим аргументима се озбиљно размишља. И председнику Србије Томиславу Николићу речено је да папа не жури с канонизацијом Степинца“, казао је патријарх. Поглавар СПЦ је додао и да се нада одласку у Ватикан тим поводом. „Изражавамо жељу за посету поводом предлога папе Фрање да се формира комисија у случају Степинац и размотри генеза свих догађаја Срба и Хрвата из тог периода“, рекао је српски патријарх. Хрватски Јутарњи лист јуче је објавио писма српског патријарха и оценио да је због њих канонизација Степинца доведена у питање и да Ватикан неће прескочити аргументе СПЦ-а који се тичу Степинчеве ратне прошлости. „Ми вас, Ваша светости, молимо да питање канонизације кардинала Степинца скинете с дневног реда и препустите непогрешивом суду Божјем“, навео је патријарх Иринеј у првом писму упућеном папи Фрањи.
Прочитајте још:ФИЛМ КОЈИ СУ СВИ ЧЕКАЛИ: Путин о рушењу Југославије, светском поретку и улози Русије у њему (ВИДЕО)НАРОДНО ВЕРОВАЊЕ ПОСЛЕ БОЖИЋА: Ову ствар обавезно треба да сачувате због здравља!
Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА