Најновије

ДА ЛИ ЋЕ ПУТИН И ОВО ИСТРПЕТИ: НАТО опет надире ка Русији

ЛАТВИЈА - Основни циљеви спољне политике Латвије у 2016. години су приступање НАТО алијанси, јачање сарадње са ЕУ и приступање Организацији за економску сарадњу и развој, пише руска новинска агенција ТАСС.
Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

Латвијско министарство спољних послова је објавило документ у којем истиче ове циљеве као најважније у свом деловању за 2016. годину, а интересантно је да је један од циљева и јачање односа са суседима од којих се најважнијим суседом истиче Русија. Међутим, најважнији циљ, како пише у документу, јесте присуство НАТО алијансе на територији Латвије и то због потенцијалне опасности од Русије. Ова "опасност од Русије" се образлаже тиме што је "Русија напала Украјину", а то је званично саопштено и од стране министарства у више наврата раније, као и сада у тренутку промоције новог документа. Министарство спољних послова Латвије је навело у документу да је Русија значајан партнер на пољу економске и политичке сарадње, али и претња по Латвију. Тренутно у фокусу западних аналитичара, као и политичких лидера, јесте документ националне безбедности Русије који је одобрио руски председник Владимир Путин, а у којем је НАТО дефинисан као једна од претњи за Руску Федерацију. Амерички политичари тврде да САД и НАТО нису претња Русији, али земље у којима је присутан НАТО управо Русију истичу као основни разлог доласка НАТО снага у њихове земље. Подсећамо, балтичке земље су још 2015. године објавиле заједнички документ и позвали НАТО алијансу да појача своје присуство на територији њихових земаља. Званични Кремљ је позвао НАТО алијансу да прекине приближавање границама Русије истичући да ће сваки корак у том правцу приморати Москву на адекватан одговор.
Прочитајте још:ЏИХАДИСТА ЛОЖАНА: Истрчао је као Рамбо, а кукао к’о девојчица! (ВИДЕО)АСАД НАПРЕДУЈЕ УЗ РУСКУ ПОМОЋ: Најновија мапа ситуације у Сирији (ФОТО/ВИДЕО)
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА