Најновије

ТОКОМ НАПАДА НА "ШАРЛИ ЕБДО": Масакр у јеврејској радњи почињен "Заставиним" оружјем!

ПАРИЗ - Калашњиков, којим је у време напада на „Шарли ебдо“ почињен масакр у јеврејској продавници, био је са подручја Југославије, објавили су француски медији.

Пушка М-70, крагујевачки "калашњиков" (илустрација: Јутјуб принтскpин)

Пушка М-70, крагујевачки "калашњиков" (илустрација: Јутјуб принтскpин)

Због продаје пушке пронађене код Амедија Кулибалија, који је извршио злочин, саслушан је Клод Херман, бивши француски легионар који је, како наводе медији, једно време провео у рату током деведесетих борећи се као добровољац на хрватској страни. Клод Херман (52) има прилично бурну биографију: био је падобранац у Легији странаца, из које излази 1982. године, а после тога учествовао је у разним ратним сукобима. Осим Хрватске, био је ангажован и у Конгу и Анголи. Он је преко компаније која је регистрована на његову супругу путем интернета од словеначке компаније купио већу количину онеспособљеног оружја, које је затим у својој радионици поправљао и препродавао.
„Слободна Далмација“ пише да је то доказано анализом трагова на пушци који одговарају траговима које оставља алат пронађен у Хермановој радионици.
Део оружја продао је преко једног познаника курдске националности, који је имао контакте са екстремистима из Брисела, па је могуће да је и део оружја коришћеног у недавним нападима у Паризу до терориста стигао овим путем. Подсећамо, истрагом масакра у Паризу утврђено је да су и ти терористи користили оружје произведено у фабрици „Застава“ у Крагујевцу. Херман је због продаје оружја завршио у притвору неколико месеци пре напада на „Шарли ебдо“, а ових дана је поново саслушан након што је утврђено да је „калашњиков“ из масакра у јеврејској продавници био произведен у „Застави“. Чињеница је да су почетком 2012. године и Хрватска и Србија продале веће количине отписаног оружја, наводи „Слободна Далмација“ — хрватски МУП објавио је продају 15.500 комада разног оружја, углавном заплењеног у разним полицијским акцијама, а српска војска у исто је време на продају је ставила чак 60.000 комада разног оружја. Из чијег је арсенала спорно оружје, француски медији не наводе.
Прочитајте још: 
Извор: sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА