Најновије

ОБАМА НАРОДУ ИРАНА: Изаберите нови, паметнији пут

Амерички председник обратио се иранском народу и позвао их да након укидања санкција изаберу „нови пут“ како би успоставили нове везе са остатком света.
Обама (Фото: whitehouse.gov)

Обама (Фото: whitehouse.gov)

„Имамо шансу да кренемо новим путем, ка бољој будућности како би се постигао бољитак на обострану корист“, рекао је Обама обраћајући се у Белој кући новинарима. Истовремено, Обама је рекао да несугласице са Ираном и даље остају на снази. „Између САД и Ирана и даље постоје велике несугласице. Ми се чврсто противимо потезима Техерана, који воде ка дестабилизацији региона, као и због претње Израелу и нашим партнерима у Персијском заливу“, рекао је он. Обама је подсетио да је САД увела санкције против Ирана због подршке тероризма, програма производње балистичких ракета и, како је рекао, наставиће чврсто да их спроводе. Амерички председник је додао да ће Вашингтон исплатити 1,7 милијарди долара Ирану како би регулисала сва потраживања Техерана због тужбе која датира још из 1981. године. Иран је, наиме, још пре 35 година уплатио Вашингтону 400 милиона долара за набавку америчког наоружања, међутим разлика у износу од 1,3 милијарде односи се на камате и остале намете који су настали током периода када су дипломатски односи били разрушени.

Обама поздравио ослобађање америчких затвореника

Амерички председник Барак Обама поздравио је данас ослобађање америчких затвореника у Ирану и пуну примену историјског нуклеарног споразума са Техераном, оценивши да је у оба случаја реч о победи „паметне“ дипломатије и његове решености да директно разговара са непријатељима САД. „Ово је добар дан“, рекао је Обама, како је саопштила Бела кућа. „Када су Американци ослобођени и када се врате својим породицама, то је нешто што сви можемо да славимо“, рекао је он, преноси АП. Обама је ово саопштио након што су током викенда ослобођена петорица Американаца и укинуте међународне економске санкције Ирану као резултат договора о нуклеарном програму Техерана.  
Прочитајте још:
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА