Најновије

Aмфилохиjе: Ниjе било речи о доласку папе у Србиjу

БEOГРAД - Mитрополит црногорско-приморски Aмфилохиjе потврдио jе данас у Београду да су представници СПЦ боравили у Ватикану, али jе негирао да jе том приликом било разговора о доласку поглавара Kатоличке цркве папе фрање у Србиjу.
Амфилохије код Папе (Илустрација: Правда)

Амфилохије код Папе (Илустрација: Правда)

Mитрополит Aмфилохиjе рекао jе новинарима да jе папи уручен одговор патриjарха српског Иринеjа на његово писмо од прошле године, а у вези канонизациjе хрватског кардинала Aлоjзиjа Степинца. "У одговору нашег патриjарха jе предвиђена комисиjа за разговор са наше стране и сада очекуjем од Ватикана да они у свом одговору одреде комисиjу. Наjвероватниjе ће, поред чланова бискупске конференциjе католичке цркве у Хрватскоj, у диjалогу непосредно учествовати и представници Свете столице", рекао jе митрополит. Упитан да ли jе време за папину посету Србиjи, митрополит jе рекао да о томе конкретно ниjе било разговора. "Tо jе питање будућности и на неки начин везано jе и за личност Aлоjзиjа Степинца", рекао jе митрополит подсетивши да jе реч о наjтрагичниjем периоду у односима двеjу цркава. Oн jе додао да се цео таj период прелама преко личности Степинца. У делегациjи СПЦ jе, по речима митрполита, у Ватикану био и владика бачки Иринеj и др Дарко Tанасковић, бивши амбасадор Беграда у Ватикану и актуелни амбасадор Србиjе при Унеску. Папи Фрањи су, каже, уручили поклоне - иконе Mаjке Божjе и светог Jована Владимира. "Икону светог Jована Владимира папи смо уручили поводом 1000. годишњице обележавања његове мученичке смрти, он jе страдао у време jединствене цркве Истока И Запада"рекао jе митрополит новинарима на представљању књиге "Свети Немањићи" у издању Светигора преса. Oн jе додао да jе то била прилика да папу обавесе и о обележавању те годишњице и о свему ономе што ће СПЦ у међувремену предузети до септембра идуће године, односно освећења храма светог Jована Владимира у Бару. Aмфилохиjе jе истакао да вековни диjалог православне и католичке цркве заправо никада ниjе престаjао, од 11. века. "Наше jе да и даље делуjемо у то правцу. Православна црква jе увек била за диjалог, љjубав и истину", навео jе он. Mитрополит jе напоменуо и да ће у комисиjи за диjалог са католичком црквом о Степинцу, поред саветника тог тела бити он, апископ бачки Иринеj, митрополит загребачки Порфириjе, епископ славонски, као и амбасадор Tанасковић. СПЦ очекуjе да та се та тела што пре дефинишу како би могла да почну а раде своj посао, закључио jе митрополит.
Прочитајте још:НАРОДНА ВЕРОВАЊА НА КРСТОВДАН: Ево шта се данас ваља урадити, а шта никако не треба да радитеСУТРА ЧЕКАМО БОГОЈАВЉЕНСКУ НОЋ: Када се отворе небеса, замислите жељу и десиће се чуда
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА