Најновије

ЏИХАДИСТИ НА ПРАГУ ЕВРОПЕ: Прејаки су! Никада ништа слично није виђено!

У новом утврђењу Исламске државе у Либији, џихадисти спроводе једнако бруталне законе као и у свом источнијем калифату. Терористичка група у Либији има упориште у граду Сирту, удаљеном тек неколико стотина километара од Италије, где се процењује да имају око 3.000 војника.
Џихадисти (Фото: tvzvezda.ru)

Џихадисти (Фото: tvzvezda.ru)

У најновијем снимку који су објавили из тог града, исламисти приказују брутално погубљење двојице мушкараца због "врачања". Крвник под маском извео је оптуженике у наранџастим комбинезонима на трг, прочитао оптужбе против њих, а потом им одсекао главу дугачком сабљом. "Познавао сам тог човека, рекао је Хаџи Мохамед за британски Телеграф, један од избеглица из Сирта. "Он није вештац, он је исцелитељ алтернативне медицине, бави се хомеопатијом и акупунктуром. Био је погрешно оптужен, рекао је Мохамед. Заједно са још 5.000 бивших становника Сирта побегао је пре шест месеци у оближњи Мисурату. Тамошњи побуњеници сравнили су Сирт са земљом у револуцији 2011. године, али сада су се Гадафијеви лојалисти придружили Исламској држави и жељни су освете. Либија још нема службену владу, већ две супарничке администрације које су успеле постићи једино то да је Исламска држава успоставила утврђење усред државе док су се супротстављене владе бавиле сукобима једна с другом. Након мировних преговора под покровитељством УН и споразума који је потписан прошлог месеца, две зараћене фракције покушавају да оформе владу националног јединства, али међународне дипломате страхују да чак ни претња ИД неће бити довољна да их натера на сарадњу. Млади који су учествовали у револуцији против Гадафија данас су очајни и питају се зашто је њихова ‘награда’ за свргавање бруталног диктатора постала само још једна психопатска сила у облику Исламске државе. "Крв је постала као дим, рекао је ‘ Ахмед’, 23-годишњак, док је повлачио дим марихуане и гутљај вискија. - Некад би ме погодило када бих видео убијене људе, сада ми то више ништа не значи. Бивши побуњеници из Мисурате спадају међу најискусније урбане гериле у свету, али чак и они имају проблема у борби с Исламском државом. "Било је довољно тешко борити се против Гадафијевих људи за време рата, али ови из ИД су још гори, рекао је Осама, нећак Хаџија Мохамеда, који тврди да се дешавало да сахрани и пет сабораца дневно, међу њима и једног од Мохамедових синова. "Нисмо никад видели ништа слично", рекао је Осама. Војни команданти из Мисурате планирају велику офанзиву против Исламске државе у Сирту, а припремају и слање шпијуна у Сирт како би прикупили преко потребне информације. Двојицу су већ ухватили и погубили, тројица су нестала, али ризик се, тврде, исплати - барем како би се револуционарна застава поновно надвила над Сиртом, где су многи погинули пре само пет година како би је тамо поставили, пише британски Телеграф.
Прочитајте још:РУСИ ОТКРИЛИ: Путин страхује од неколико ствари, а то су…ПАНИКА У СТРАЗБУРУ: Британски излазак из ЕУ све извеснији – Туск упозорава!САД не може да се супротстави руској арктичкој флоти
Извор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА