Најновије

ЧУДО ОД ЗАЧИНА: Желите здравље - једите кари!

Ако желите да што дуже останете здрави, требало би најмање два пута недељно у јеловнику да имате храну зачињену каријем, показују бројна истраживања. У Индији се користи Миленијумима не само због ароме коју даје јелима, већ и зато што је један од најмоћнијих природних лекова.
Кари (Фото: Pixabay)

Кари (Фото: Pixabay)

Кари је незаобилазан у традиционалној индијској кухињи, а Британци су га усавршили током колонијалне владавине. У питању је мешавина, карактеристичног мириса и пикантног укуса, која се састоји од пет до 30 различитих врста зачина. Главни састојак је куркумин, тамно жути прах, од корена куркуме, који се кува, суши, љушти и меље. Поред куркуме, ту су и кардамон, кумин, коријандер, паприка или чили паприка, ким, мускатни орашчић, каранфилић, цимет, ђумбир, бибер, бели лук, анис... Кари има бројне варијације, може да буде блажи или изразито љут. У Индији га домаћице спремају посебно, а код нас се купује готов. У лековитом смислу ефикасно подстиче лучење желудачних сокова и регулише варење, смирује иритирана црева, подстиче рад јетре. У периоду грипа се препоручује уз салате и друга јела. Састојак ђумбир убрзава опоравак након операција. Куркума делује као антиоксиданс, па се препоручује у лечењу рана, чирева и кожних проблема. Антиоксиданси штите и неуроне и спречавају настанак Алцхајмерове болести, а особама које имају благу деменцију помажу да очувају когнитивне функције. Лековитост карија потврдили су и научници из Института "Салк" у Сан Дијегу. Др Дејв Шуберт је извео низ истраживања са издвојеним састојцима карија и проучио како делују на мозак, подстакнут чињеницом да у Индији мало људи има Алцхајмерову болест, јер читав живот једу кари. - Сви састојци у карију повољно делују на мозак, али куркума има најјаче дејство на мождане ћелије. Ово откриће може да помогне у превенцији Алцхајмерове болести, али и код шлога и других оштећења мозга - тврди др Шуберт. Уништава малигне ћелије Особе које једу често кари су у великој мери заштићене од злоћудних облика тумора, показују истраживања спроведена у Центру за истраживање рака у ирском граду Корку. Овдашњи научници су, наиме, третирали ћелије рака куркумом из карија и установили да су након 24 часа малигне ћелије биле уништене. С друге стране, ћелије које су преживеле су почеле да саме себе уништавају, закључак је научника. Др Шерон Мекена, вођа ирског стручног тима, сматра да би сви лекари који се баве овом проблематиком, требало више да обрате пажњу на састојак куркумина и искористе га. Ово је важно за различите облике злоћудних тумора, посебно за карцином једњака, од којег у свету годишње умире чак пола милиона људи, а стопа преживљавања у наредних пет година је свега 31 одсто.
Прочитајте још:СВЕ САМО НЕ КАФА: Да ли знате шта пијете из популарних „3у1″ кесица кафе?ВЕРОВАТНО НИСТЕ ЗНАЛИ: Ово су топ сексуалне фантазије „удатих“ жена!
Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА