Најновије

ДОДИК НАЈАВИО РЕФЕРЕНДУМ: Силеџије из Европе се понашају као да им цветају руже!

БАЊАЛУКА - Председник Републике Српске Милорад Додик верује да ће на следећој седници Народне скупштине бити разматрана одлука о расписивању референдума у вези са одлуком Уставног суда БиХ о Закону о празницима Српске.
Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Додик је поручио да је интервенционизам странаца и бављење унутрашњим питањем БиХ „превршило сваку меру“ и да одбија сваку врсту претње. „Европа, која има велике проблеме, покушава да заузме исти курс насиља, притисака или казни на начин као да тамо цветају руже, што није тачно“, истакао је Додик у Бањалуци након састанка са председником Народне скупштине Недељком Чубриловићем и досадашњим председницима парламента Српске Момчилом Крајишником, Драганом Калинићем, Петром Ђокићем, Душаном Стојичићем и Игором Радојичићем. Додик је нагласио да ће Република Српска и српски народ афирмисати своја права на референдум, те да ће бити спровођени референдуми о различитим питањима у континуитету, без обзира да ли се то некоме свиђа или не. „Почећемо ове године“, поручио је Додик и навео да ће и питање статуса Републике Српске једног дана бити решено референдумом. Он је рекао да Српска не жели да мења Устав БиХ, али жели да буде донесен закон о Уставном суду БиХ. „Закон је требало да буде донесен пре 15 година, али није било консензуса. Желимо да избацимо странце, јер су штеточине које урушавају демократска и цивилизацијска достигнућа, а највише БиХ“, нагласио је Додик. Он сматра да је поражавајуће то што је Уставни суд БиХ одлуку доставио Републици Српској на латиници и на хрватском језику, те да је то урушавање права и равноправности српског народа. Додик је поновио да у Српској постоји консензус у вези са спровођењем референдума, што је део заједничке изјаве коју су потписали представници власти и опозиције у Републици Срспкој. Према његовим речима, референдум као инструмент демократског одлучивања и цивилизацијских тековина не може бити ускраћен ниједном политичком народу, па ни српском као конститутивном народу у БиХ. Он је напоменуо да, према повељи УН, народи имају право да аутономно доносе властите политичке одлуке, али да постоје „политичке силеџије“ из међународне заједнице које то право оспоравају. „Мораће да победи право да народ одлучује. Једног дана ће одлучити народ, а ми у овом времену морамо да будемо стабилни, да изградимо институције да би у то време могле донети одлуку какву народ хоће“, закључио је Додик.
Прочитајте још:БОЈАН ПАЈТИЋ ОЧЕКУЈЕ ПОВРАТАК ЗАБЛУДЕЛИХ: Борис и Чеда опет у ДС?ПРЕВИШЕ ЧАК И ЗА ЊЕГА: У лавини испала, Бабић изјавио и да је члан ДС-а (ВИДЕО)
Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА