Најновије

Ево шта ће Томислав Николић тражити од председника Русије

Председник Србије Томислав Николић планира да, током своје посете Русији и састанка са председником Русије Владимиром Путином, тражи да се у Србију врати чувена 166. страница Мирослављевог јеванђеља.
Приликом посете Путина Србији (Фото: РИА)

Приликом посете Путина Србији (Фото: РИА)

Повратак у Србију оригиналног 166. листа Мирослављевог јеванђела, који се чува у Националној библиотеци Русије у Санкт Петербургу, биће једна од тема о којој ће 9. и 10. марта председник Николић разговарати у Москви са својим домаћинима. Како пишу “Новости”, руско министарство кулуре није вољно да Београду препусти овај драгоцени документ, већ је сагласно да нам да његову копију. Препис, међутим, код нас већ постоји, због чега ће наша страна, највероватније, покушати да ургира да нам уступе оригинал. Чувена 166. страница једина недостаје да би се комплетирао најстарији српски ћирилични рукопис, а она је у Русију доспела тако што ју је у 19. веку тадашњи кијевски архиеписком Порфирије Успенски, који је посетио Хиландар 1845. или 1846. године, опчињен лепотом књиге, кришом поцепао и однео са собом. Споменик српске писмености, написан је у 12. веку, а по напуштању Хиландара до 1883. лист је чуван у Кијеву, да би био пренет у Императорску јавну библиотеку, данас Националну библиотеку Русије у Санкт Петербургу. На њему се налазе чтенија за 7. (20) јануар, празник Светог Јована Крститеља. Страница која недостаје, била је у Београду прошле године у јуну, у склопу изложбе “Путевима Мирослављевог јеванђеља” у Музеју Вука и Досиетај, али је потом враћена у Русију.
Прочитајте још:ПОЛИТИЧКА ПИЈАЦА: Ево шта је стварно Живковић рекао о Дачићу!БОЈАН ПАЈТИЋ ОЧЕКУЈЕ ПОВРАТАК ЗАБЛУДЕЛИХ: Борис и Чеда опет у ДС?ПРЕВИШЕ ЧАК И ЗА ЊЕГА: У лавини испала, Бабић изјавио и да је члан ДС-а (ВИДЕО)
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА