Најновије

БИРАЊЕ ПАРТНЕРА: Демократе ни мртве не би са Тадићем

Демократска странка је преломила и изабрала већину коалиционих партнера за предстојеће парламентарне изборе, међу којима није СДС Бориса Тадића, сазнаје "Блиц".
Борис Тадић - први човек СДС (Фото: Медија центар Београд)

Борис Тадић - први човек СДС (Фото: Медија центар Београд)

Демократе ће одржати седницу Главног одбора у недељу и тада ће вероватно бити познати сви коалициони партнери с којима ће наступити како на ванредним парламентарним тако и на локалним и покрајинским изборима. Међу партнерима нема СДС. Док у странци некадашњег лидера ДС и бившег председника Србије тврде да су пред демократе изашли са празним папиром без икаквих услова, у ДС кажу другачије. - Услови које је Тадић поставио и његов однос за нас нису прихватљиви. Нико у ДС није за ту сарадњу - каже саговорник из врха ДС. Демократе не могу да опросте Тадићу што их је издао у последњем тренутку пред изборе 2014, када је изашао из ДС и основао своју странку и повео добар део чланства са собом. Такође му замерају што је странку оставио у дуговима за кампање које је он водио и за које је узимао кредите. Коначно, Тадићев захтев да буде носилац заједничке изборне листе и кандидат за премијера за демократе је потпуно неприхватљив. Свестан је Бојан Пајтић да ће му за добар резултат на локалу бити потребна сарадња са странкама које су регионално јаке. - Дефинитивни договор је постигнут са Новом странком Зорана Живковића, као и са странкама Душана Петровића, Верољуба Стевановића и Бошка Ничића - открива извор. Контакти су остварени и са Странком демократске акције Сулејмана Угљанина, али још није постигнут коначан договор и питање је хоће ли сарадње уопште бити. То пре свега зависи од воље Угљанина да ублажи своју реторику и одустане од идеје аутономног Санџака.

Коалиција није прост збир процената

Међу странкама проевропске опозиције само ДС самостално може да пређе цензус, док СДС има око четири одсто подршке. Остале странке имају мање гласова. Не значи да би спајање странака дало прост збир процената коалиционих партнера. Примера ради, гласачи ДС би могли да буду разочарани неким коалиционим договором, на пример са СДС бившег председника, па из револта не би изашли на изборе или не би гласали за ДС.

Договарају се још две коалиције

Другу листу опозиције требало би да чине СДС, ЛДП и ЛСВ. Председници наше три странке су се договорили о заједничком наступу на парламентарним изборима, али то треба да се потврди на страначким органима - каже Константин Самофалов из СДС. Остаје питање на којој листи ће бити Покрет "Доста је било" Саше Радуловића и Покрет "Левица Србије" Борислава Стефановића, а према сазнањима "Блица", управо ова два покрета могла би да формирају трећу листу опозиције. - Ове недеље ћемо разговарати са Радуловићем, а упутићемо позив и другим странкама - каже Стефановић и наглашава да ће разговарати са синдикатима и партијама мањина. Радуловић је упутио понуду и ДСС-у и Покрету Двери, али је шанса за сарадњу пропала због неприхватљивог условљавања.
Прочитајте још:Томислав Николић: Вучић неће дати оставку, распустиће се СкупштинаКОНТРАОФАНЗИВА ПОЛИТИКЕ: Ово је веза између Колета, Курира и опозиције!НЕГОДОВАЊЕ ЗБОГ ПРЕДСЕДНИКОВЕ ИЗЈАВЕ: Николић занемарио представнике националних мањина
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА