Најновије

Драматично Вучићево упозорење: Банкрот због миграната

У Србију дневно стиже око 1.000 миграната и буџет неће моћи да поднесе трошкове за њихово збрињавање. Премијер Србије Александар Вучић подвлачи да је решење у заједничкој политици ЕУ и транзитних земаља, додајући да није реч о тренутном проблему, већ се прибојава да ће се Београд са њиме суочавати и током зиме.
Александар Вучић (Фото: РТС принтскрин)

Александар Вучић (Фото: РТС принтскрин)

- Ми нећемо да градимо зидове. Решење није у зидовима, већ у заједничкој и озбиљнијој политици земаља ЕУ, којима замерам да немају довољно одговоран однос према овом проблему, али и свих нас који се налазимо на том транзитном путу - поручио је Вучић. Он је додао да ЕУ већ пружа подршку Србији кроз заједничке контроле, термовизијске камере, рачунаре, лекове и друге потрепштине, али је оценио да то није довољно. - Нас је то на дневном нивоу до јуче коштало око 15.000 евра, а сада више, са доласком већег броја миграната. То српски буџет неће моћи да поднесе и зато ће бити потребна већа подршка ЕУ - упозорио је Вучић. Премијер је констатовао и да је очигледно да прва земља ЕУ на избегличком путу не ради свој посао на адекватан начин, већ гледа да пребаци проблем на суседа, и онда Македонија пропушта мигранте у Србију. Аустријске власти код места Мансверт су у среду зауставиле камион бугарских таблица са 54 илегалних миграната који су у ЕУ ушли преко мађарско-српске границе. Претходно су очигледно изашли из ЕУ, преко њене чланице Бугарске. Бугарин који је управљао возилом путнике је превозио у нехуманим условима. Како је рекао портпарол полиције Јохан Баумшлагер, у возилу је било 36 одраслих особа и 18 деце. Он је додао да је неколико избеглица колабирало, а једна жена морала је на реанимацију. Полицијска патрола је око шест сати ујутро зауставила претоварено возило надомак Беча. Када су од возача затражили да отвори врата, затекли су потпуно исцрпљене избеглице. У осам квадратних метара возач је угурао 24 мушкараца, 12 жена и 18 деце. Несрећници нису имали довољно кисеоника, па су покидали гуму на вратима како би макар мало ваздуха доспело у возило. Возач је одмах притворен, а своју услугу наплатио је 500 евра. Већина избеглица пореклом из Сирије, Ирана и Авганистана затражило је азил у Аустрији, док је мањи део враћен у Мађарску.

Безопасни и у невољи

- Талас миграната не утиче на безбедносну ситуацију у Србији. Они не долазе да би правили инциденте, већ су побегли од несреће и рата и беже у потрази за бољим животом. Зато им се мора одати признање, јер у условима тешке ситуације и разумљиве борбе за преживљавање број инцидената је занемарљив - поручио је премијер Вучић и изразио наду да ће се грађани Србије коректно односити према њима.
Прочитајте још:Младић пред Гораждем 1994. године: Побијени Алијини војници у америчким униформама (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)РУСКИ АСТРОЛОГ СВЕ ПОГОДИО: Ово су његова предсказања, прочитајте шта нас још чека
Извор: Вести онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА