Најновије

ПРИТИСАК ИЗ ЕУ: Београд да прихвати одлуку уставног суда Косова

Представници ЕУ данас ће у Бриселу покушати да убеде званични Београд да прихвати одлуку косовског Уставног суда о Заједници српских општина, сазнаје "Блиц".
Иса Мустафа, Федерика Могерини и Александар Вучић (Фото: EU / Promo)

Иса Мустафа, Федерика Могерини и Александар Вучић (Фото: EU / Promo)

Реакције из Брисела изостале су крајем прошле године када је овај суд донео одлуку да поједини принципи Споразума о формирању ЗСО нису у складу са косовским уставом. Тако Брисел до данас није осудио ово једнострано мењање међународног споразума чији је гарант спровођења. Данас ће отићи и корак даље и покушати да у наставку дијалога којем присуствују премијер Александар Вучић и премијер Иса Мустафа, а у којем посредује представница ЕУ Федерика Могерини, приволи Београд да прихвати ове промене. - Идем да разговарам о примени оног што је договорено 25. августа. Београд се не игра наставком дијалога, као што је то склона да чини Приштина. Пре десетак дана су рекли да неће на дијалог ни за живу главу, а било је јасно да ће ићи ко бела лала. Ми смо увек спремни да разговарамо, јер се и најтеже ситуације морају решавати дијалогом. За дијалог су увек потребне две стране, а потребно је знати шта жели и посредник ЕУ - рекао је Вучић. Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, који је јуче с представницима Европске комисије учествовао у припреми дијалога, претходно је подцртао да српска страна неће прихватити ревизију Бриселског споразума, већ очекује да он буде спроведен до краја. Иако је косовски премијер Иса Мустафа упорно најављивао да неће ићи у Брисел "све док ЕК не укине визе за грађане Косова", његов долазак је јуче чак потврдила и Маја Коцијанчић, представница ЕК за штампу.

Оливер Ивановић једна од тема

Најављено је и да ће пресуда Оливеру Ивановићу, који је осуђен на девет година због ратног злочина, бити једна од тема коју ће српска страна покренути у Бриселу са захтевом да се у жалбеном поступку овај судски поступак „врати у оквире права и правде”. Као и потребом да се Еулекс бави владавином права уместо политиком.
Прочитајте још:НИКОЛИЋ ПОТВРДИО: Избори ће бити 24. априла!БИРАЊЕ ПАРТНЕРА: Демократе ни мртве не би са ТадићемКОНТРАОФАНЗИВА ПОЛИТИКЕ: Ово је веза између Колета, Курира и опозиције!
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА